NORWAY | ART NOUVEAU IN ÅLESUND

NORGE PÅ TVÄRS. Från öst till väst. 8 timmar från gryning till skymning. Från storbyen Oslo till jugendbyen Ålesund tur och retur en vinterhelg strax efter första snön lagt sig. Hey Ho Let´s Go!


JUGENDSTADEN ÅLESUND
Vi börjar med lite grundläggande fakta. Under en extrem brand i början av 1904 brann rätt och slätt staden upp. De kommande tre åren byggdes Ålesund snabbt upp igen med hjälp av nytänkande arkitekter och drivna ”ålesundare”. Inspirerade av det moderna Europa som då präglades av Art Nouveau eller jugendstil som det också kallas. Men den här gången byggdes staden i noga utvalda brandsäkra material. Det är detta som gör att just Ålesund skiljer sig ut från andra städer längst med Norges kust som till exempel Trondheim, Bergen och Stavanger som fortfarande lever på den charmiga trähusbebyggelsen.


JUGENDSTIL & ART NOUVEAU
Vadå jugend? Jugendstil kan man säga är lite som en motreaktion till barock och rokoko – den nya konsten. Vi snackar ljusa färger, snirkliga dekorer, ornament och mönster i såväl inredning och konst som arkitektur. Tänk tinnar och torn, snickarglädje och pastell. Andra städer som också har mycket av den här tidens ”nya konst” är bland annat Wien, Helsingfors och Prag.

ÅLESUND BEER & BURGER

Happy Elefante
– En amerikainspirerad restaurang men grill och dryck. Kul inredning med konceptet ”more is more”, riktigt bra drinkar och goda burgare. Helt klart tummen upp!

Molo Brew – Norge + microbryggerier = sant! Molo Brew är ett litet bryggeri och bar i Ålesund där du kan dricka det som bryggs direkt från tap. Öl är kul, och extra kul när dom har namn som ”Peach on a leash”, ”Honey Bunny” och ”Panic in the hammock”. Eller den alkoholfria varianten ”The party is over” *haha*

Mølla – En klassisk ”brunpub” mitt I city där klientelet består främst av äldre män men en öl eller fem innanför västen.

Dirty Nelly – Irländska pubar kan man liksom alltid lita på för en livad stund. Oavsett vilken dag i veckan det är.

ATLANTERHAVPARKEN
Detta imponerande akvarium är troligtvis det främsta anledningen till att turister, såväl från utland som inland beger sig till Ålesund. Här är det fullt fokus på att besökarna får uppleva livet under utan vid den norska kusten och har varit så allt sedan akvariet öppnade 1998. Men det är långt ifrån bara en plats för turister och besökare de arbetar också med forskning inom marinbiologi. Det är viktigt!

Jag är vanligtvis starkt emot ”djur i bur”. Men när djuren kan leva i så likt sin hemmamiljö som det är möjligt och de dessutom är skyddade mot världens faror. Ja då känns det helt ok. Som pingvinerna, sälarna och uttrarna här. De hade ett enormt område som de, ja i princip, kunde röra sig fritt på.

JUGENDFEST
Ålesund är sedan 2012 platsen för en av Norges många årliga musikfestivaler. Jugendfest startade 2008 och räknas som Vestlandets största musikfestival. Nästa festival går av stapeln i augusti 2023.

QUALITY HOTEL WATERFRONT ÅLESUND
Snyggt inklämt mellan de historiska jugendhusen ligger denna moderna box med rum med utsikt mot stad och fjord. Trendigt, centralt och toppenfrulle!

ROADTRIPPI´N
Efter en fin helg i Ålesund var det dags att roadtrippa oss tillbaka till Oslo, förbi drömska fjordar och majestätiska fjäll. Via Dovrefjell, Trollveggen, Åndalsnäs, Romdalsfjord och det lilla samhället med det vackraste namn jag vet – Måndalen. Jag låter bilderna nedan tala för sig själva…


 

LÄS OCKSÅ

Nedan kommer några andra städer som också har mycket jugendstil i sin stadskärna.

Wien: https://worldbytina.se/2018/05/30/magical-vienna/

Bratislava: https://worldbytina.se/2021/01/07/slovakia-bratislava/

Budapest: https://worldbytina.se/2015/04/08/grand-budapest/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

2 thoughts on “NORWAY | ART NOUVEAU IN ÅLESUND

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.