GREECE | SOLO IN SANTORINI

SANTORINI. Vulkanön som levererar de mest magiska solnedgångar, som har tusentals berättelser om den mytomspunna staden Atlantis och som har en skyline bestående av de världsberömda blå kupolerna. Att resa som soloresenär på budgetresa under högsäsongens högsäsong till Santorini var definitivt en utmaning. På gott och ont.

SOLO IN SANTORINI
Jag åkte alltså dit som soloresenär. Att resa solo på Santorini – Europas mest romantiska ö. En ö som oftast inte valet för festande kompisgäng eller backpackers – och definitivt inte för soloresenärer. Rummet jag bokade för en person visade sig vara en 3-personers apartment för me, myself & I. På alla restauranger jag besökte själv, då menar jag ALLA fick jag frågan ”only you?” och såg hur de tänkte ”den här ensamma lilla tjejen lär vi inte tjäna några pengar på”. Dom hade uppenbarligen ingen aning om hur många öl jag kan dricka.

Det mest märkliga var när jag gick till stranden och tog en solsäng som är ”gratis” om man beställer något från baren. Men där gick jag bet. Inte som soloresenär tydligen. Jag fick en timme. Sen skulle solstolen hyras ut till någon som betalade för två. Aldrig varit med om förr. Det blev jag faktiskt oerhört provocerad av. Så provocerad att det här reportaget om magiska Santorini fick en helt annan vinkel än jag först hade sett framför mig.

I övrigt tycker jag det är befriande att resa på semester på egen hand, bara göra saker jag vill, äta när jag är hungrig, gå upp när jag vill och och lägga mig när jag vill. Dessutom lär man känna sig själv på ett helt annat sätt och man finner egna rutiner anpassade för resmålet. Nedan har jag samlat intryck och upplevelser från de platser och byar jag besökte under min vecka här med utgångspunkt från Perissa där jag fann ett hotell som matchade mina önskemål med tanke på budget, gångavstånd till strand och dagsutflykter.

THE STORY OF SANTORINI
Santorini går under namnet Thira eller Thera på grekiska. Denna mytomspunna vulkanö bildades för tusentals år sedan som ett resultat av ett vulkanutbrott. Närmare bestämt 3600 år sedan då det sista stora vulkanutbrottet ägde rum, det största någonsin som man känner till. Därav det halvmåneformade landskapet. Tittar man på ön ovanifrån så kan man tydligt se konturerna av kratern och badar man på Santorinis östra sida är det alltså inne i kratern man befinner sig. Ganska coolt – och lite läskigt.

PERISSA TOWN
Den här staden skiljer sig mycket från alla andra städer och byar på ön. Här ligger fokus på kulturella upplevelser och strandhäng, en mer avslappnad atmosfär än i den mer turistiga delarna som Fira och Oia som lockar långt mer turister och där fokus ligger på snygga instagrambilder och shopping. Till denna del av Santorini däremot lockas backpackers och partyfolk, även om det var ganska lugnt på partyfronten under min vistelse.

Vid det lilla torget ovanför stranden, vid kanten av berget Mesa Vouno finns en av Santorinis största kyrkor att beskåda ”The Church of Holy Cross” klassiskt vit ortodox kyrka med de typiska blå kupolerna. Väldigt vacker. Härifrån kan man också bege sig till en mindre kyrka, eller ja  det är mer som ett kapell som ligger halvvägs uppe i berget, St George Church. Här uppe befinner du dig 200 meter över havet och får en fantastisk utsikt över Perissa. Fortsätter du uppför berget så kommer du så småningom om till Ancient Thera som är en av utgrävningarna på ön som man tror skulle kunna ha varit platsen för Atlantis, flera saker tyder på det. Men ingen vet ju säkert. Man vet ju inte ens om platsen ens har existerat på riktigt. På grund av för kraftiga vindar tog jag mig tyvärr inte dit. Det var nästintill storm uppe på berget och dagens hike-äventyr började kännas lite väl riskabelt att göra på egen hand så jag tog det mogna beslutet att vända om och gå och dricka öl på närmsta beach bar istället.

Den vita lilla byggnaden som syns på bilden är St George Church och dit kommer man via en ganska brant stig.
Utsikten är wow! Nedan syns kyrkan i Perissa och en del av stranden.
Trots högsäsong var jag helt själv här just denna förmiddag.

THE BLACK BEACH
Den här stranden är tvärtemot vad många tänker på när man nämner Santorini. En kontrast till de vitkalkade byggnaderna och fancy resorts. Men stränder är faktiskt inte det som Santorini är känt för och definitivt inte vita stränder. Men här finns stränder i många andra färger. Vi börjar med den svarta, färgad av *trumvirvel* lava – såklart. When on a vulcano island liksom. Det är en låååång strand, eller egentligen är det två stränder. Perissa och Perivolos som tillsammans går under namnet ”black beach”. Glöm inte badtofflor när du går ner till vattnet. Den svarta sanden bränner dina fotsulor BOKSTAVLIG TALAT som lava.

Beach bar & restaurang – Tranquilo! På den här färgglada restaurangen blir du serverad iskall Mythos, goda drinkar, snacks och massor av veggie-rätter att välja mellan – fokus på närproducerat och organiskt odlat. Definitivt en favorit!

ANCIENT EMPOREIO
Strax ovanför Perissa ligger den gamla charmiga byn Emporeio med det imponerande venetianska slottet, trånga gränder och flera ortodoxa kyrkor. En tur hit rekommenderas i solnedgång då solen färgar den vitkalkade staden i en härligt persikofärgad nyans. Magi! Detta är faktiskt Santorinis största stad även om den kanske är minst känd för turister. Vill du göra din Santorinivistelse lite extra unik med boenden som jag skulle klassa som ”hidden gems” så är det här du ska bo!

NUDE BEACH VLICHADA
Nu kommer vi till en helt annan hidden gem. På Santorinis sydvästra spets ligger den här vackra stranden omringad av mäktiga sandstensklippor i unika former. Från Perissa tar det ca en timme att gå, observera att det inte finns så många hiking trails (eller trottoarer!) här utan man går på vägen och aktar sig för bilar. Det är stekande varmt under sommarmånaderna så ta med mycket vatten. Mer än du tror att du behöver (note so self!). Väl framme möts du av en charmig liten båthamn med främst fiskebåtar, och ett tomatmuseum (yes you heard me). För många år sedan var Santorini en tomatkonservindustri att räkna med. Nowadays, not so much. En av fabrikerna är nu omgjord till museum. Jag gick aldrig in men har hört att ett besök rekommenderas.

Ps. Det här är också stranden för dig som gillar att sola näck.

AKROTIRI & THE LEGEND OF ATLANTIS
Staden som försvann i ett förödande vulkanutbrott någongång runt 1600-talet. Man vet inte exakt säkert. Utgrävningarna startade i slutet av 60-talet då man hittade staden – men inga döda människor, djur eller värdesaker har hittats så man tror att de som bodde där han bege sig därifrån innan staden täcktes av lava likt Pompeii i Italien. Platon skrev om en sagoö vid namn Atlantis och många tror att det var just ön Santorini och staden Akrotiri han refererade till. Ingen vet säkert men man hoppas att utgrävningarna så småningom kan ge svar. I nuläget är bara ca 3% av staden hittad och finns att beskåda på museet vid populära Red Beach på Santorini. Vill man veta mer om Atlantis så kan man besöka ”Atlantis Experience” samt staden Ancient Thera som också sägs ha kunnat ha varit platsen för Atlantis – om det nu inte bara är en romantiserad legend som lever vidare i historieböckerna.

READY FOR RED BEACH
Den här platsen är SÅ vacker, det terrakottafärgade berget som möter det turkosa havet. Det går inte riktigt att beskriva, inte ens med bilder. Det måste nästan upplevas live. Här ångrade jag att jag inte hade planerat in mer tid och dels inte tagit med mig mina snorkelgrejer. Men oavsett hur vackert det är så måste man vara oerhört försiktig här, berget rör sig och stenar faller ner på stranden. Så inte direkt läge att ligga där och sola. Även om jag såg flertalet personer göra just det. When on Santorini – this is a must visit destination. Naturen har skapat så otroliga färgkombinationer, helt på egen hand.

SUNSET OF OIA
Oia [ea] say it with a donkey sound. Byn som erbjuder en av världens vackraste solnedgångar med utsikt över det som en gång var en vulkan. Oia ligger allra längst norrut och är också platsen för de kända vykorten från Grekland och Santorini, ni vet, solnedgången med blå kupoler och vita hus. Det är exakt här! Förr i världen var det en fiskeby med sjömän och kaptener, sedan tog konstnärerna över och nu – turisterna. Att få uppleva en solnedgång här under den allra mest intensiva perioden juli/augusti var både fascinerande och stressande. Kul att ha upplevt. Men nästa gång väljer jag nog lågsäsong när de charmiga gränderna inte är fullsmockade med tusentals människor som alla ska åt ett håll, mot solen. Det kunde lika gärna varit en konsert med Rolling Stones.

SIGHTSEEING IN FIRA
Innan det var dags för mig att säga bye bye till den här vackra ön planerade jag in en heldag i Fira för shopping och ytterligare en solnedgång. Den sista för den här gången. Det här är utnämnt till Santorinis ”huvudstad” eller vad man ska säga. Mina timmar här spenderades med att gå upp och ner mellan de vitkalkade husen och snirkliga och stundtals extremt branta trapporna. Välja ut den bästa baren, det bästa caféet och den bästa restaurangen. Det var svårt att välja, allt höll otroligt hög standard (och kostade såklart därefter). Till lunch valde jag en klassisk grekisk taverna som serverade friterad riven zucchini med tzatziki OMG så gott. När timmen för solnedgången började närma sig blev det dags att hitta en bra location med utsikt och bubbel. Jag var inte ensam. Det är stenhård konkurrens om de bästa platserna. Jag lyckades få mig ett bord på en bar, mitt i bebyggelsen på kanten av kratern, 250 meter över havet med helt amazing utsikt. Nailed it!

SANTORINI ON A BUDGET
Som jag började detta reportage med – att göra Santorini på budget, ja det var minsann en utmaning. Men det gick! Lågprisflyg direkt från Oslo till Santorini, priset landande på ca 3000 tur/retur i juli.

Långt ifrån alla fancy resorts och lyxvillor valde jag istället att boka in mig på ett charmigt familjeägt hotell. Hotell Perissa har hotellrum, lägenheter och sovsal och delade rum. Hela anlägget är lite som en charmig grekiskt by, ingen direkt hotellkänsla utan mer ”välkommen till mormors gästrum”. Stor pool, nära till ett större (mycket prisvärt) supermarket och ca 20 minuters promenad till stranden, jag betalade ca 60 euro per natt för en egen lägenhet med sovrum, badrum, kök och en liten terass med urgulliga katter som sällskap.

En klassisk grekisk sallad kostar nästan gratis att göra själv och frukosten intas förslagsvis på en morgontrött strand istället för på en kaosig frukostbuffé. Öl och vin är superbilligt (om man jämför med Sverige och Norge) och införskaffas på närmsta supermarket. On a budget!

Bussnätet är bra och det går bussar till princip alla platser på ön. Kolla tidtabellerna i förväg, google är inte särskilt pålitligt här. Biljetten kostar mellan 2-3 euro beroende på vart på ön du vill åka och de flesta bussar har byte i Fira som är knytpunkten och också platsen du tar dig till och från flygplatsen.

Poolen på Hotell Perissa
Utanför min lägenhet, Hotell Perissa

SUSTAINABLE TOURISM
Massturismen här är inte hållbar. Bara under sommaren kommer runt 2 miljoner besökare till ön och förutom att dricksvattnet inte räcker till så sliter det otroligt på de små byarna och naturen. Santorini får oftast inte en enda regndroppe från maj till oktober och det finns inga sjöar eller vattendrag på hela ön. Allt regn som kommer under övriga månader sparas och man destillerar saltvatten, men det är inte drickbart. Något man försöker med nu är att sprida ut turismen mer under året och promota ön även under vintern. Samt att man sätter upp gränser för hur många kryssningsfartyg som är tillåtna per dag. Flera steg i rätt riktning. Att jag valde att åka hit i juli, mitt under högsäsong var av olika anledningar. En av dom var att jag faktiskt ville uppleva detta på plats och fundera på vad jag som turist kan göra för framtida val när det gäller populära destinationer som just Santorini. Jag kommer säkert att åka hit igen, men inte under högsäsong i juli/augusti. Den där jakten på det försvunna Atlantis blev jag ju inte riktigt klar med…

LÄS OCKSÅ

Legendariska Mykonos: https://worldbytina.se/2022/10/19/greece-myth-of-mykonos/

Fler öar i den grekiska övärlden: https://worldbytina.se/2012/07/01/greek-islands/

Meteora & Halkidiki: https://worldbytina.se/2016/08/06/greece-halkidiki-meteora/

Stadsliv i Thessaloniki: https://worldbytina.se/2017/10/02/greece-thessaloniki/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

One thought on “GREECE | SOLO IN SANTORINI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.