ART & THE CITY | SKIEN

Här kommer ett Norge-tips som jag väljer att kategorisera som en ”hidden gem” for teater- och kulturentusiaster. Memphis har Elvis, Vatikanen har Påven, Skien har Ibsen!

WELCOME TO ”SJÉ-EN”
Förutom Henrik Ibsen, Telemarkskanalen och närheten till vackra Jomfruland så har kommunen valt att satsa stort på att vara en ”kunstnersby” att räkna med. Det syns bland annat på de många väggmålningar som dekorerar staden arrangerat av street art festivalen Art for the world, men också genom Skien Konstförening, Spriten Kunsthall, Ibsenhuset, Rottejomfruen och de märkliga galjonsfigurerna som dyker upp lite här och var på Klosterøya. Vid en snabb undersökning så räknar man med att det finns ca 2500 verk runtom i staden, av olika karaktär. Jag börjar med en introduktion av självaste Ibsen – det moderna dramats fader.

”Fiskeslepet” som skildrar väntan på Amerikabåten som ska ta immigranter över havet till Oslo. Målningen är skapad av David Milton Guinn, Philadelphia.
Notera husens linjer. Intressant arkitektur!

HENRIK IBSEN
Ibsen who? Ingen fara, när jag började min karriär inom scenkonst hade jag inte heller någon koll på världens dramatiker. Jag blev proffs på att googla namn som name-droppades på diverse kollationeringar och möten inför nya föreställningar. Och den här Ibsen, ja han nämndes både en och trettiofem gånger i olika sammanhang. En kändis inom kulturvärlden så att säga och stark kulturpersonlighet för Norge. Ibsen är man stolt över. Här föddes han alltså, i den lilla byn Skien i Telemark, dryga två timmar sydväst om Oslo, året var 1828. Ibsens koppling till Skien är inget man kan undgå vid ett besök i staden. I vartenda hörn dyker han upp. På ett eller annat sätt. Bilderna nedan är ett tydligt bevis på det.

ROTTEJOMFRUEN
På Bakkestranda står en märklig staty, det er ”Rottejomfruen” av Marit Benthe Norheim som härstammar från dramat ”Lille Eyolf”. Historien handlar om det som gnager och skaver mellan människor…jag har själv inte fått med mig allt om denna storyn, men blir ju väldigt nyfiken på att läsa den. De olika porslinsprydnaderna är lagat av tusentals elever från olika skolor i Skien och inuti finns en rutschkana. Som sagt, en smått uppseendeväckande skulptur må jag säga.

ART & THE CITY SKIEN
Nedan har jag samlat lite av de konstintryck jag möttes av vid mitt besök i staden. Så mycket mer än Ibsen, även om han som sagt har satt sin prägel på mycket…

”Ballglede” av Fredrik Raddum

Spriten Kunsthall är precis som det låter en konsthall som är lokaliserad i en före detta spritfabrik. Här produceras och visas konst av alla de slag såsom utställningar och konserter inom alla konstområden.

Spriten Kunsthall med väggmålning av Eric Okdeh från Philadelphia

Ibsenhuset, stadens kanske främsta teater- och kulturmecka som presenterar ett fullskaligt program med teater, dans, opera och konserter för alla åldrar. När jag var där visade konstutställningen ”Inn i fargen” – en färgstark upplevelse av Janne Nes arrangerad av Skien Konstförening.

Galjonsfigurerna på Klosterøya. Trots åtskilliga googlingar och detektivarbete lyckas jag inte finna någon information kring galjonsfigurerna som pryder de ganska unika bostadshusen på Klosterøya. Jag finner fram till att det dels skulle kunna vara något som hittats vid utgrävningarna av klostret alternativt från Ibsens drama ”Kärlekens komedi”. Nåväl, ibland är det spännande att inte finna svar på allt…

Skulpturvandring i Skien: https://digitaltmuseum.no/021188549278/skulpturvandring-i-skien-lang-runde

Kan du se Mr Ibsen?

LÄS OCKSÅ

Konstupplevelser i danska Ålborg: https://worldbytina.se/2022/12/07/art-the-city-aalborg/

Konstvandring i Sandefjord: https://worldbytina.se/2022/01/03/art-the-city-sandefjord/

Peer Gynt-parken i Oslo: https://worldbytina.se/2021/04/11/oslo-peer-gynt-sculpture-park/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

2 thoughts on “ART & THE CITY | SKIEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.