NORWAY | BERGSTADEN RØROS & PIPPIS JUL

BERGSTADEN RØROS & PIPPIS JUL. Ingen jul utan Pippi! Den här året tog vi det ett steg längre och besökte inspelningsplatsen för ”Pippis jul” i världsarvsstaden Røros som också går under namnet Bergstaden. Välkomna in i en svunnen tid och staden där Pippi Långstrump firade jul för sisådär 50 år sedan.

Røros nu och då. Som synes har det inte förändrats så värst mycket. Tavlan är målad av T. Skipnes och hänger i restaurangen på Hotell Bergstaden.

BERGSTADEN RØROS
Här befinner du dig verkligen mitt i historien. Det känns faktiskt som kulisser och som att staden faktiskt inte riktigt är på riktigt. Men det är det ju. Detta är en av Norges många historiska och välbevarade städer som sedan 1980 är med på UNESCOS lista över världsarv. Här är det gruvdriften som varit allra mest betydande för staden. Ja det vill säga för över 300 år sedan. Nu skulle jag hävda att staden fått sin välförtjänta plats på kartan på grund av de populära serier som blivit inspelade här. Som kultklassikern ”Pippis Jul” som på norska heter ”Pippi ferier jul” och nykomlingen ”Hjem til jul” i samarbete med Netflix. Man kan lätt förstå varför folk har utnämnt detta till Norges julstad nummer ett och att norrmännen (och en hel del turister) vallfärdar hit under december månad.

PIPPI IN NORWAY
Jag delar ett av mina allra starkaste minnen från barndomen tillsammans med dom flesta som är uppväxta i Sverige på 70- och 80-talet. Vi snackar världens starkaste tjej, Pippi Långstrump. Ett svenskt kulturarv, inspelat i norska Røros. Serien spelades in sent 60-tal och har sedan dess rullat som en av Sveriges populäraste barnprogram. Scenerna från Røros återfinns i avsnitt 7 ”Pippi i den första snön” och avsnitt 8 ”Pippis jul”. Se hela serien om Pippi på SVT Play: https://www.svtplay.se/pippi-langstrump

Jag hade gärna delat lite bilder från förr eller från filmen men det verkar som att varenda bild från filminspelningen är upphovsrättsskyddad så det vågar jag mig inte på. Men googlar du ”Pippi+Røros” så kan du själv se att nästan ingenting har förändrats på 53 år!

KONST & POPULÄRKULTUR
…finns det kanske inte så mycket utav här förutom Pippi-referenser och tomtar året runt. Men jag fann en väggmålning samt en av Norges populära ”Lesekiosker” som står utplacerade på ett hundratal platser i landet. En kul grej att ta vara på konceptet telefonkiosk och nylansera dom som mini-bibliotek.

CAMP AURSUNDEN
I Glåmos strax norr om Røros fann vi en skogsparkering att övernatta på för 120 nok per dygn precis intill vattnet. Här spenderade vi kvällen och natten med fiske, lägereld, krovgrillning och norrskensspaning. Dessvärre misslyckades jakten på det gröna fenomenet då hela sjön var täckt i tjock dimma, men stundtals kunde både ett grönt sken och blinkande stjärnor skymtas i diset. En fin kväll!

BERGSTADENS HOTELL
Efter en natt i vildmarken kände vi att vi förtjänade en hotellfrukost, sagt och gjort. På Bergstadens Hotell stod en stor buffé framdukad med köttbullar, rökta delikatesser och annat gott. För den konstintresserade finns såväl klassiska oljemålningar från Røros som samtidskonst av Pushwagner.

HITTA HIT
Røros ligger ca 40 mil norr om Oslo. Även om vi denna gång tog hybridbilen på vårt äventyr rekommenderar jag tåget från Oslo S som tar ca 4-5 timmar beroende på dag och avgång. Stationen ligger mitt i byn och därifrån har du nära till allt, hotell, sightseeing, kaféer, restauranger, butiker och den gamla gruvan. En perfekt stad att ta tåget till oavsett om du väljer att bara spendera ett par timmar här eller ett par dagar. Nedan visar jag några bilder från de otroligt fina vyerna vi passerade på vägen till och från Røros.

LÄS OCKSÅ

Charmiga Fredrikstad: https://worldbytina.se/2021/12/30/norway-fredrikstad/

Nyår i Lillehammer: https://worldbytina.se/2021/03/17/konstvandring-i-norska-os-staden-lillehammer/

Upplev städerna runt Oslo: https://worldbytina.se/2021/07/26/norway-visit-greater-oslo/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

 

One thought on “NORWAY | BERGSTADEN RØROS & PIPPIS JUL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.