ITALY | THE TAROT GARDEN

THE TAROT GARDEN. Välkommen till en av konstvärldens bäst bevarade hidden gems. Den här platsen går inte att beskriva med ord, eller ens med bilder. Den måste faktiskt upplevas live. Men jag ska försöka ge en glimt av konstnärens magiska värld. Låt mig presentera The Tarot Garden av Niki de Saint Phalle – since 1998.

IL GIARDINO DEI TAIROCCHI
Utanför den lilla byn Capalbio i Toscana ligger denna fantasivärld, inspirerad av Park Guell i Barcelona skapad av konstnären Niki de Saint Phalle. Detta är hennes livsstidsprojekt som hon började skapa och planera redan 1978 och som stod klart att öppnas för allmänheten 1998. I parken återfinns 24 skulpturer skapade utifrån tarotkortens universum. Här hittar du bland annat magikern, djävulen, kejsaren, den hängda mannen och döden i egen hög person. Alla skapade med färg, form, mekanik, mosaik och speglar.

Jag är blown away! Det här var på riktigt en av de allra mest fantastiska konstplatser jag upplevt. Två timmar av ”wow kolla!”, ”oh my gooooood” och ”shit va coolt!”

Även om parken är helt galet fascinerande så är jag ännu mer fascinerad över att den här platsen funnits sedan 90-talet – och att jag som ständigt är på jakt efter coola konstupplevelser först hör talas om detta 2023 på en av hennes utställningar i Norge. Alltså, say what!? Hur kan jag ha missat det här liksom! Från det att jag hade hört talas om parken tog det mig ungefär en månad att komma hit. Allt handlar om prioriteringar och detta blev en sådan. Så prioriterad att vi faktiskt kom dit dagen efter att de öppnat för säsongen.

Det finns också ett par statyer som inte har dirket med tarotvärlden att göra . Bland annat Ricardos Cat som är en hyllning till hennes vän och assistent Ricardo. Utan honom kanske inte något av det här funnits. Katten finns också vid hans grav på den kända kyrkogården i Montparnasse.

NIKI DE SAINT PHALLE (1930 – 2002)
Fransk konstnär som dedikerade sitt liv åt stora uppseendeväckande skulpturer i cirkusfärger – med kvinnliga former i fokus. Niki har gjort sig berömd världen över för sina unika konstverk. Mest känd är hon kanske för den berömda fontänen ”The Igor Stravinsky” vid Centre Pompidou i Paris. Men hon har gjort så mycket mer än det och satt sin egna prägel på konstvärlden. Big time! Bland annat genom en extremt uppmärksammad utställning på Moderna Museet i Stockholm redan 1966 (googla på det!).

I Norge finns en av hennes skukpturer permanent i Ekebergparken i Oslo och under våren 2023 ställdes många av hennes verk ut på Henie Onstad i Sandvika. Det var där jag fick höra talas om The Tarot Garden för första gången.

HOW TO GET HERE
För någon som reser runt i Italien och gillar häftiga upplevelser är det här mitt absolut bästa tips. Det ligger dock lite ”off” så jag rekommenderar att boka taxi i förväg om man reser med tåg och inte har tillgång till bil eller hyrbil. Vi hade missat den lilla detaljen så när vi kom till tågstationen i Capalbio insåg vi att det absolut inte var gångavstånd till varken hotellet eller parken även om det på google maps bara såg ut att vara en halvlång promenad. Det var helt fel. Men ett samtal till hotellet så ordnade det sig med pick-up. Phu!

Tågtips! Åker man från Rom ned mot Grosseto och Capalbio kan jag varmt rekommendera att hålla lite extra koll utanför tågfönstret. Då får man nämligen se en skymt av de massiva bergen som den bländvita Carrera-marmorn kommer ifrån – som bland annat det vackra Operahuset i Oslo är skapat av. Självklart tycker jag också at man ska stanna till i Pisa för en promenad till det lutande tornet, om man inte besökt det förut. Men lämna väskorna på bagage förvaring, det är en liten bit att gå från stationen. Så räkna med ett (stressfritt) pit-stop på ca 2 timmar.

WHERE TO STAY
Jag kan rekommendera Capalbio Resort beläget bland vinordlingar ute på den italienska landsbygden. Har kan man välja mellan ett hotellrum i huvudbyggnaden eller en privat stuga. Vi valde det senare alternativet och fick en ganska stor stuga med uteplats, kök, vardagsrum och sovrum. Här spenderande vi kvällen med vinprovning i eget arrangemang med det lokala vinet inhandlat från receptionen.

LÄS OCKSÅ

Niki de Saint Phalle på Henie Onstad i Sandvika: https://worldbytina.se/2018/09/17/sandvika-henie-onstad-kunstsenter/

Niki de Saint Phalle i Ekebergparken i Oslo: https://worldbytina.se/2020/08/26/oslo-ekeberg-sculpture-park/

18 spektakulära skulpturer i Norge: https://worldbytina.se/2023/06/20/spectacular-sculptures-in-norway/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

One thought on “ITALY | THE TAROT GARDEN

  1. Jag hade inte heller hört talas om detta ställe, men vill också genast hit nu! Ser att det ligger ganska nära något annat jag har pinnat på min karta, kan ju bli en bra kombo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.