18 SPECTACULAR SCULPTURES IN NORWAY

18 SPEKTAKULÄRA SKULPTURER I NORGE: Discoträd, en turnerande jättespindel, bananen som hade gjort Andy Warhol gul av avundsjuka och frihetsgudinnans lillasyrra. Finns det någonting Norge inte har?

Norge är bäst i test när det kommer till offentlig konst! Här har jag samlat den 18 mest imponerande skulpturerna som jag beundrat under mina äventyr runt om i landet. Mycket fokus landar på Oslo, en stad som definitivt har en skulptursamling att vara stolt över.

GUDBRANDSDALEN
Kulturstopp i Gudbrandsdalen. Flokk av Gitte Dæhlin. Otippat eller kanske inte ändå, att finna ett gäng avatarer mitt i det norska sagolandet. Passar otroligt bra in. Fantastisk plats, fantastiska verk!

THE RISING TIDE
Fyra ståtliga hästar med ryttare i Kvalsvik utanför Haugesund av Jason DeCaires Taylor som är känd för att skapa otroliga undervattensstatyer i bland annat Spanien, Mexiko och Indonesien. Just dom här hästarna har tidigare stått i Themsen, London.

STATUE OG LIBERTY
På ön Karmøy mellan Haugesund och Stavanger står hon, självaste frihetsgudinnan. Eller ja, lillasystern kanske. DEt är mer sanning i det än man kan tro, kopparn till the real deal kommer nämligen härifrån, från Visnes koppargruva. Det ni!

SVERD I FJELL
En fredssymbol i form av tre drygt 9 meter höga svärd skapade av skulptören Fritz Røed. Symbolik: Nedstuckna i berget för att aldrig mer användas – till minne av slaget i Hafrsfjord. Du hittar dom i Stavanger.

FILIPSTADBANANEN
Trygve Fredriksens Filipstadbananen från 1952. En ikon för popkonsten i form av en före detta reklamskylt som tidigare stått på ett hus som importerat bananer på Filipstadkaia. Norges Andy Warhol finner du i skulpturparken till Henie Onstads Konstmuseum i Sandvika.

SHINE OF LIFE
En av mina absoluta favoritkonstnärer, Yayoi Kusama. Oavsett vad hon står för eller inte så är hennes konst något som tilltalar mig. Det overkliga, det fascinerande, det färgglada. Som den här. En stor polkaprickig bläckfisk som utgör en spännande kontrast i den norska naturen. Jag älskar hennes färgstarka verk och är så glad över att jag fått ta del av hennes konst(iga) världar ett flertal gånger på olika konstmuseum – och i naturen. Här i skulpturparken Kistefos i Jevnaker: https://worldbytina.se/2020/12/14/kistefos-the-twist/

TRANDUMSKOGEN WAR MEMORIAL
Det här kanske snarare är ett kulturminne än en skulptur. Men ibland suddas gränserna ut. Något som absolut inte var tänkt att vara konst har blivit det. Platsen för krig och död är nu ett minne från krigets hemskheter. Trandumskogen i Ullensaker strax utanför Oslo Flygplats. Tidigare har det varit öppet för besökare att gå in på skjutbanan men sist jag var där så var det avspärrat på grund av fara (rasrisk).

MAMAN
Oslo har Maman på besök. Inför Louise Bourgeois utställning på Nya Nasjonalmuseum. Du hittar henne i Slottsparken. Går liksom inte att missa!

GRASS ROOT SQUARE
Av Do Ho Suh. Detta är en av de skulpturer i Oslo som man nästan måste veta vart det finns för att hitta det. 50000 pyttesmå bronsfigurer – gå direkt till Teatergata och räkna!

KATE MOSS
I Folketeaterpassagen i Oslo finner du Marc Quinn´s replika av Kate Moss, onaturligt stor i onaturlig pose. Jag tar en bild varenda gång jag går förbi. Här inne finns också en annan jättekvinna av Sean Henry – och ”Den lille havfrue” i miniversion.

PEER GYNT
Peer Gynt Parken finner du i stadsdelen Løren i Oslo. En liten park till bredden fylld av skulpturer som var och en skildrar någon av Henrik Ibsens världsberömda äventyrsberättelse om Peer Gynt. Som att vandra i en sagobok. Parken har funnits sedan 2006 och består av 20 skulpturer skapade av konstnärer från nio olika länder. Det här är lite av en ”hidden gem” som turisterna vanligtvis inte hittar till. Läs mer om Peer Gynt Parken: https://worldbytina.se/2021/04/11/oslo-peer-gynt-sculpture-park/

ANATOMY OF AN ANGEL, CHLOÉ & WALKING WOMAN
Anatomy of an Angel av Damien Hirst (älskar typ allt Hirst gör!). Har du sett dokumentären ”Treasures from the Wreck of the Unbelievable”? Om inte, se! Jaume Plensa är en annan favorit, speciellt hans stora illusions-huvuden. Här finns hans Chloé vars storasyrra Anna finns att beskåda i Pilane Skulpturpark på Tjörn i Sverige och syskonen i närliggande Fredrikstad i Norge samt i Stockholm, Madrid och Benidorm. Bland annat. Walking woman av Sean Henry (min personliga favorit!). En polare till henne av samma konstnär finns placerad vid Folketeatret i Oslo. Dessa tre konstnärer och väldigt många andra finns att beundra i Ekebergparken i Oslo: https://worldbytina.se/2020/08/26/oslo-ekeberg-sculpture-park/

SINNATAGGEN
Den världsberämda ”sinta” nakna ungen. Under pandemin var han på sjukhus då någon hade amputerat benet på honom. Han är nu helt återställd, men lika arg. Se fler bilder från Vigelandsparken i Oslo: https://worldbytina.se/2020/04/21/oslo-vigelandsparken/

SHE LIES
Skulptur i Oslofjorden utanför det ståtliga Operahuset. She Lies är skapad av Monica Bonvicini och ger känslan av ett isflak. Väldigt vackert när solen reflekterar i glaset. Jag tror dessutom att den ska vara rörlig, alltså att den flyter.

OSLO-TREET
Trädet har tidigare medverkat på den kända Burning Man festivalen i USA. Finns nu i Trettenparken vid Aker Brygge. Syns bäst i mörker då det blir disco av alla neonlampor som ändrar färg. Mer sånt här tack!

TIGER OG TIGERSTADEN
När man snackar om skulpturer i Oslo går det inte att inte nämna tigern, symbolen för Tigerstaden som står placerad på jernbanetorget utanför Oslo S. Varför Oslo kallas för tigerstaden – ja det är en annan historia. Men när du kommer hit, se till att säga hej till Tiger!

…missa inte heller skulpturparken ute på Tjuvholmen, längst ut på Aker Brygge i Oslo, mäktiga The Mother av Tracey Emin som finns placerad vid Nya Munchmuseet och jättehuvudet ”Hodet” Marianne Heske i Torshovdalen.

LÄS OCKSÅ

Utomhuskonst i Stavanger: https://worldbytina.se/2022/09/20/art-the-city-stavanger/

Street art Sandefjord: https://worldbytina.se/2022/01/03/art-the-city-sandefjord/

Tøyen Open Air: https://worldbytina.se/2020/05/12/oslo-toyen-open-air/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

2 thoughts on “18 SPECTACULAR SCULPTURES IN NORWAY

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.