OSLO | EKEBERG SCULPTURE PARK

EKEBERG SCULPTURE PARK är platsen där du kan kombinera söndagspromenaden i skogen med makalösa skulpturer från flera av världens konstnärliga berömdheter representerade. Dali, Rodin, Renoir, Hirst och Bourgeois för att nämna några…

”Ekebergtrappan” i Lodalen en kort promenad från Oslo City

EKEBERGPARKEN
Oslo är en stad som aldrig upphör att överraska med sina kontraster. Natur och arkitektur, gammalt och nytt i en salig blandning. I love it. Det jag gillar allra allra mest är konsten som dyker upp på de mest oanade platser som till exempel här i Ekeberg, mitt inne i skogen med magnifik utsikt över hela Oslo finns berömdheter som bland annat Salvador Dali, Auguste Rodin, Pierre-Auguste Renoir, Damien Hirst, Sean Henry, Louise Bourgeois och Jeume Plensa representerade. Stiftelsen grundades 2003 och tio år senare, 2013 välkomnades besökare in för att gå längst med stigarna i skogen och överraskas av skulpturer i stort och smått. Mest stort. I nuläget finns 42 stycken men enligt planen kan det fördubblas. Öppet dygnet runt, året om!

Chloé – Jeume Plensa (hennes syrra Anna finns att beskåda i Pilane Skulpturpark på Tjörn i Sverige)

 


Anatomy of an Angel – Damien Hirst (älskar typ allt Hirst gör!)


Walking woman – Sean Henry (min personliga favorit!)

 


Deep Cream Maradona – Sarah Lucas

 

Marilyn Monroe – Richard Hudson

 


Man og kvinne – Gustav Vigeland, i bakgrunden Venus de Milo aux Tiroirs Salvador Dali

 


Levitating woman – Matt Johnson

 


The couple – Louise Bourgeois (mest känd är hon troligtvis för sina enorma spindelskulpturer)

 

Här kan du läsa mer om parken, konstnärerna och skulpturerna samt kika in på evenemangskalendern för att inte missa nåt spännande som händer: https://ekebergparken.com/

DJUR & NATUR
Förutom en himla massa skulpturer finns här också en ridskola med en tillhörande husdjurspark med flera olika djur som vuxna och barn kan hälsa på, getter, kaniner, kossor, får, grisar och hästar. Det brukade finnas en 25 år gammal påfågel men tyvärr har den nyligen blivit uppäten av räven. Mycket tragiskt. Här finns också trevliga caféer och minigolfbana. En populär utflykt för alla åldrar. Här finns mer information om Ekeberg Husdyrpark på Ekebergsletta: https://rideskole.no/husdyrpark/

CAMPING
På Ekebergsletta ligger Ekeberg City Camp. Nära till både natur och stad med fantastisk utsikt över fjorden, bergen och staden med alla dess sevärdheter. Här finns plats för både bobilar och tält. Öppet juni – september.

EKEBERGRESTAURANGEN
Restaurangen sägs ha fantastisk mat och är med på många restaurangguider. Kanske inte mitt förstahandsval med vita linnedukar och ett klientel i den äldre målgruppen – men utsikten går då inte att klaga på!

Utsikt från parken, över Oslofjorden

HITTA DIT
Vill du inte promenera från city går det både bussar och trikkar (spårvagn) antingen till Lodalen där du kan välja naturstig upp till restaurangen eller buss hela vägen upp till Ekeberg Camping. Trikkhållplatsen är smidigast om du vill slippa branta stigar. Det finns också flera parkeringsplatser, både vid restaurangen samt vid campingen och ridskolan.

BLACK DEBBATH
Norska humoristiska och i viss mån politiska hårdrocksgruppen Black Debbath delar dock inte min mening om skulpturer i skogen (nakna eller ej) i låten ”Nei til Runkesti på Ekeberg” protesterar dom högljutt. Jag tror och hoppas att det är på skämt. ”I gamle dager brukte man et pornoblad i skauen, nå får vi skulpturer som gjør samme nytten i stedet!” Dagsavisen 2012.

Herr Ringnes’ planlagte skulpturpark er ingen gave til Oslo kommune, Når statuer av klissnakne kvinnfolk skal spres på et sårbart skogsareale. Uten tanke for skade og/eller konsekvens kan dette fort bli den neste skandalen, Et velrettet slag mot den gode smak og et angrep på samfunnsmoralen.

Låten finns på Spotify samt med tillhörande musikvideo på YouTube.


FLER KONSTTIPS

Missa inte  Vigelandsparken i Oslo om du gillar klassiska skulpturer: https://worldbytina.se/2020/04/21/oslo-vigelandsparken/ och Astrup Fearnley-museet om du är intresserad av modern konst: https://worldbytina.se/2018/11/21/oslo-astrup-fearnley/

2 thoughts on “OSLO | EKEBERG SCULPTURE PARK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.