GERMANY | COLOGNE & CUXHAVEN

COLOGNE & CUXHAVEN. Tåg i Tyskland! Komboresa med tåg till kilometerlånga sanddyner vid Nordsjön och till staden som går under två namn samt har en imponerande katedral. Tyskland levererar två pärlor som enkelt nås med tåg. Cologne ”also known as” Köln och Cuxhaven by the sea.

COLOGNE AKA KÖLN
Staden med två namn. Jag föredrar helt klart Cologne som Frankrike och England valt att kalla staden. Men kanske allra finast ändå är Colonia som är stadens äldsta namn. Helt ärligt så hade jag inte så mycket förväntningar här, jag visste att Kölnerdomen skulle imponera men that’s about it. Staden överraskade med gondol över floden Rhen, välskötta parker, sightseeingtåg och ett anrikt thermal spa med det passande namnet Eau de Cologne – och ja parfymen härstammar mycket riktigt från Köln!

Jag har två hotelltips att dela med mig här. Hotel Santo ligger en kort promenad från stationen, där också Kölnerdomen ligger. När du kommer in genom entrén möts du av en sval foaje med en svag doft av liljor. Rummen är stora, ljusa och luftiga. Detta är ett väldigt klassiskt hotell som är suveränt för en natt eller två när du kommer med tåg och också vill hinna utforska staden och inte bara stressa vidare till nästa ställe.

Stannar du däremot lite längre eller har en stramare resebudget så är A&O Hostel perfekt. Här finns både privata hotellrum och delade sovsalar. Detta hotell ligger i den lite mer hipster-aktiga stadsdelen Neumarkt nära Belgiska kvarteret ”Belgisches Viertel” som erbjuder många barer och restauranger, mycket neon, uteserveringar och färg! Restaurangtips: Vetrina Restaurante serverar en helt otrolig carpaccio på vit fisk.

CUXHAVEN & THE DUNES
Jag älskar havet och kuststäder. Oavsett om det är i Norge, Costa Rica, Indien eller Tyskland. Jag har aldrig tidigare hört någon semestra i Cuxhaven – och helt ärligt förstår jag inte helt varför. Tysklands motsvarighet till Skagen! Till Cuxhaven kommer du enkelt med tåg via Hamburg-Harburg, en av Hamburgs många knytpunkter for tåg.

Cuxhaven erbjuder en milslång strand (ok, 5 kilometer) med såna där söta tyska ”strandkorgar”, naturreservat och massor med hästar. Man kan också åka häst och vagn på havet, tidvattnet gör att man kan promenera eller ta häst låååååååångt ut i Nordsjön. Vill man ännu längre ut kan man ta en båtutflykt till ön Helgoland som tidigare tillhört både Storbritannien och Danmark, nu mer en av tysklands turistattraktioner som nås med båt från Cuxhaven eller Bremerhaven. Det som är unikt med ön är att den är skattefri, så här shoppar turister loss på öns ”taxfree”.

Önskar du övernatta i Cuxhaven finns många olika alternativ. Privata lägenheter, traditionella badhotell, charmiga B&B, camping eller ställplats för husbilar. Jag skulle inte säga att staden är full av barer och restauranger, men det finns ett hyfsat urval med lokala krogar. Vi lyckades till och med finna en bar som visade Eurovision-finalen. Även om vi fick titta utan ljud på alla bidrag utom Tyskland och Sverige. Heja Sverige! (Ja vi vann ju!). De mest populära pubarna skulle jag utnämna Bar Lissabon och Die Kiste Tapasbar (brunpub som de hade kallats i Norge eller sunkbarer på svenska). Ps. Kom ihåg att ta med cash (when in Germany) – det gjorde inte jag och fick strax innan stängning lämna mitt sällskap i pant och virra runt i ett öde Cuxhaven för att hitta en bankomat. Lyckligtvis är det en ganska liten stad.

UNESCO & NATIONAL PARKS
Något som är ganska unikt för just Cuxhaven är just tidsvattnet – The Wadden Sea National Park som är skyddad av UNESCO och är den största (naturliga) ytan i världen som påverkas av tidsvatten, området sträcker sig upp till Danmark och ned mot Nederländerna med sina imponerande 11 500 kvm. Förutom nationalparken i vattnet (eller ja, stranden som blir när vattnet försvinner) så finns också stora grönområden – Dhuner Heide som med hedar och skogsområden längst med havet. Går du tills sandynerna tar slut kommer du till detta harmoniska område fyllt av fåglar och hästar – det finns också en utsiktsplats. Dock inte så väldigt imponerande rent höjdmässigt om jag ska vara helt ärlig – men å andra sidan är allt helt platt här så någon höjd behövs egentligen inte.

4 X TIPS

Fish & fish. Rökt marill och annan färsk fisk köps till bra priser i hamnen på Fischbörse Cuxhaven.

Oldies but goldies. Medelåldern är snäppet högre här än andra turistorter, tempot är långsamt och soldyrkare är många. Dom älskar sina små strandkorgar. Jag också!

Get access. Turistkort kan köpas på hotellen för 3 euro/dag som ger tillgång till stranden.

Cash is king. Ha med kontanter!

På hemvägen tog vi Holland Norway Lines till Kristiansand i Norge som just då hade en tillfällig hamn i Cuxhaven vilket passade oss väldigt bra. Tyvärr har båten dels bytt hamn till Emden (som inte är lika intressant destination i mitt tycke) och dels fick jag veta för ett par dagar sedan att båttrafiken tagit en paus på obestämd tid. Typ konkurs.

LÄS OCKSÅ

Klimahuset i Bremerhaven: https://worldbytina.se/2020/11/23/germany-tourism-bremerhaven/

Travemünde & Warnemünde: https://worldbytina.se/2022/09/13/germany-by-the-sea/

Konst i Bremen: https://worldbytina.se/2020/11/16/germany-tourism-bremen/

Charmiga Celle: https://worldbytina.se/2020/11/02/germany-tourism-celle/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

One thought on “GERMANY | COLOGNE & CUXHAVEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.