ART & THE CITY | DRAMMEN

JUL, KONST & TAPAS I DRAMMEN. Kristiansand, Tromsø, Lillehammer, Ålesund och Bodø är alla städer som är mindre än Drammen men desto populärare för turister. Låt oss nu slå ett slag för Norges 6:e största stad – men kanske den minst kända utifrån ett turismperspektiv.

WELCOME TO DRAMMEN
Drammen, byn vid Drammensfjorden, en dryg halvtimme med tåg från Oslo S. En stad som växer så det knakar men som trots det inte står med på turistkartorna. Jag kan såklart skriva massor om dess historia som industristad, men det hoppar jag över och istället fokuserar jag på nutid och det som är relevant för mig. Gallerier, spännande street art och riktigt riktigt bra tapas!

IT´S ALL ABOUT ART
Gallerier, street art, vintage & konstkaféer.

Galleri Unique & Final Outlines Gallery. Kulturhus i miniformat som erbjuder färgstark konst, målarkurser, ypga och annat skoj. Hade jag bott i Drammen hade detta varit mitt to-go-place. På Outlines Gallery håller den unga och upcoming Lavrans Borgen till. Färgstarkt, serie-inspirerat, svarta konturer och grafitti är hans kännetecken. Har du sett hans verk känner du igen stilen. Originalen blir sålda på nolltid, men tryck går att få tag på. Just nu ställer han även ut i Oslo på Galleri 2B. Nästa utställning på Outlines är grafittikonst av Eric Ness Christiansen med vernissage i januari 2024. Adress: Gjetergata 8-12

Galleri Bohem. Ett charmtroll till kafé, med konst och hantverk från lokala konstnärer. Här vill man stanna. Länge! Adress: Rådhusgata 27

Galleri Athene. Här hittar du en av Norges största privata gallerier som mer känns som en konsthall. Här visas alltis spännande och aktuell samtidskonst från olika konstnärer. Adress: Grønland 57

Buskerud Kunstsenter. Konst och kulturcenter på Union Brygge. Här finns det mesta både för den som vill skapa konst och för den som vill uppleva konst. Utställningar, konserter, konstnärsmaterial – en samlingsplats för konstnärer och konstintresserade. Mycket med fokus på unga. Adress: Grønland 60

Scandic Ambassadeur. Detta fyrstjärniga hotell har blivit utsett till att ha en av de bästa frukostbufféerna och erbjuder också en hel del konstupplevelser. Vid mitt besök representerades konstnären Isabel Blanco som nog kan påstås vara hotellets ”huskonstnär”. Hennes tavlor och sätt att måla tilltalar mig enormt mycket. Även om du inte bor här är det helt klart värt att ta en titt i foajén. Adress: Strømsø Torg 7

Café Picasso. Jag kan varmt rekommendera detta franskinspirerade kafé från 80-talet med franska rätter som Croque Monsieur eller ett välsmakande glas rött. Viva la France! Adress: Erik Børresens allé 5A

2HAND, RETRO & VINTAGE
Det finns flera gjenbruksbutiker, både stora och små. Perfekt för loppisfyndaren. Två butiker sticker ut lite extra.

Retropiken. Här finns smått och gott inom kategorierna retro och vintage, lite mer unikt, lite högre pris. Handplockat och noga utvalt. Oj vilken fin butik! Adress: Tollbugata 8

Ny drakt Redesign. Lite osäker på om den här butiken finns kvar fysiskt men ägarinnan skapar otroliga jeansjackor med broderade tavlor på ryggen. Återbruk på bästa sätt! Finns på instagram om man vill ta kontakt.

DRAMMENS MUSEUM
I den här pampiga byggnaden hittar du Drammen museum som öppnade 1930 och innehåller norsk konst och kulturhistoria, med anor från 1700-talet. Här blandas folkhistoria och verk från såväl historiska som mer moderna konstnärer – alltid med något nytt spännande på gång! Adress: Konnerudgata 7

FOOD & BEER
Här samsas trendiga restauranger med såväl nya som äldre bryggerier. Det största och äldsta är Aass Bryggeri som faktiskt är Norges äldsta.

Kings Arms som är Drammens äldsta pub, inspirerad av den engelska pubtraditionen och klassas som en norsk ”brunpub”. Lokalerna var tidigare det historiska Britannia Hotell som drevs fram till 1968. Beställ en pilsner från Aass och du får en äkta ”drammenupplevelse”. Adress: Tollbugata 10

Anchas Bodega. Det här är nog Drammen populäraste restaurang som serverar välsmakande små tapasrätter till lunch och middag. Jag har varit här två gånger på julbord med jobbet. I Norge är det inte tradition att äta traditionell julmat på ”julbord med jobbet” som i sverige utan grejen är egentligen att fira året som gått tillsammans på ett trevligt ställe. Väldigt bra tapas! Adress: Bragernes Torg 4

Mesa Libre. En lite nyare restaurang med sydamerikanska vibbar i tapas-style, beläget i den gamla brandstationen. God mat, goda drinkar. Rekommenderas! Adress: Bragernes Torg 6

JUL I DRAMMEN
Under december är det jul i byn! Skridskobana, julmarknad, uppträdanden, hästar och juldekorationer. En fin tradition som sprider julglädje till stora och små – och turister, mitt i city!

SPIRALEN I DRAMMEN
Här kommer ett litet bonustips! Har du vägarna förbi Drammen med bil så rekommenderar jag att boka in Spiralen som en utflyktsdestination. Likt namnet avslöjar är det en spiralformad bilväg genom en tunnel som tar dig upp till en ganska så fantastisk utsiktsplats över Drammen och dess fjord, fjäll och bebyggelse. 2016 blev den utnämnd av CNN som en av de vackraste tunnlarna i världen. Vacker vet jag inte, men den är ljussatt och du blir överraskad av troll längst vägen. Tunneln är drygt 1.5 km lång och du kör runt i 6 cirklar likt ett parkeringshus – när du väl kommit upp till toppen befinner du dig en bra bit över 200 meter över havet. Kanske ingen svindlande höjd. Men utsikten är flott och här finns också en restaurang. Ingången till Spiralen hittar du bakom sjukhuset att köra upp är gratis men parkeringen kostar runt 40 nok och då ingår tur och retur.

LÄS OCKSÅ

Städerna runt Oslo: https://worldbytina.se/2021/07/26/norway-visit-greater-oslo/

Dagstur till Fredrikstad: https://worldbytina.se/2021/12/30/norway-fredrikstad/

Konstvandring i Skien: https://worldbytina.se/2023/01/10/art-the-city-skien/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.