NORDLYS I NORDEN

BILDREPORTAGE. Nordlysets tid är nu! Extra mycket faktiskt då solen är mer aktiv än vanligt och skapar det magiska ljusfenomenet med elektroner, protoner och solstormar. För mer vetenskaplig förklaring rekommenderar jag google som verktyg – så fokuserar jag på vackra magiska konstupplevelser. Naturlig konst vill säga.  

The dancing green queen has come to show!

Grua, Nordmarka, Norway 2023
Grua, Nordmarka, Norway 2023

MISS AURORA & FOLKTRO
Nordlys är det norska namnet, polarsken och norrsken det svenska och Aurora Borealis det vetenskapliga. Det sägs att det var Galileo Galilei som gav det gröna dansande skenet sitt namn. Norrskenet nämns både i Bibeln som i vikingarnas folktro och det finns en myt som säger att visslar man under den färgsprakande himlen så lockar man till sig onda andar…

Senja, Norway 2020
Senja, Norway 2020

MY AURORA FORECAST
Aurora Borealis syns bäst uppe i norr mellan september till februari. När himlen är som svartast. Titta mot norr och försök att vara långt ifrån stadens ljus och föroreningar som möjligt. I Appen ”My Aurora Forecast” kan du se hur chansen ser ut för norrsken där du befinner dig, kolla KP-värdet och få framtida veckoprognoser. Du kan också se bilder på himlen i realtid och kartor över vart solstormarna befinner sig. Ibland blir ny teknik lite för myclet för mig, men just sånt här gillar jag skarpt. Speciellt om en är lite otålmodig och frusen av sig. Att stå ute och vänta i timmar på att ”the magic” ska uppenbara sig är ett minne blott.

Hanaholmen, Helsinki, Finland 2022
Kemi, Finland 2023
Haparanda, Sweden 2023

AURORA SNAPS
De flesta nyare mobilkameror har så bra optik och funktioner så de fixar att fota norrsken. Själv kör jag en kompakt systemkamera (Canon Powershot G7) med ett stadigt stativ. Testa till exempel med att ställa in din manuella kamera på 20 sekunders slutartid, minsta möjliga bländare och hög ISO. Här är det bäst att experimentera sig fram innan ”showen” börjar. Se till att inte ha folk med ficklampor eller andra ljuskällor i närheten. En fladdrande eld kan störa mycket. Eller bli coola effekter. Lite beroende typ av bilder man är ute efter. Jag gillar det konstnärliga.

Sognsvann, Oslo, Norway 2021
Sognsvann, Oslo, Norway 2022
Hasle, Oslo, Norway 2023
Sognsvann, Oslo, Norway 2022
Grua, Nordmarka, Norway 2023
Grua, Nordmarka, Norway 2023

LÄS OCKSÅ

Norrsken i Helsingfors: https://worldbytina.se/2022/02/08/finland-hanaholmen-cultural-center/

Norrsken i finska Lappland: https://worldbytina.se/2023/03/05/finland-sea-lapland/

Norrsken i Haparanda: https://worldbytina.se/2023/03/27/haparanda-cape-east/

Nordlys i Senja: https://worldbytina.se/2020/03/14/gone-glamping-senja/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.