COPENHAGEN | ARKEN ART MUSEUM

ARKEN. Museum for Samtidskunst. Where do we go from here? Att Danmark är bäst i test vad gäller konst och design är vida känt deras konstmuseum är påkostade och presenterar nationell och internationell samtidskonst av HÖG kvalité som både provocerar och inspirerar. Som konst sig bör. Arken ligger på Ishøj strax utanför Köpenhamn och passar perfekt som dagsutflykt. 

KONSTENS Ö – ISHØJ
Ett par mil utanför Köpenhamn ligger ett spännande konstmuseum. Planen var från början att det slulle ligga på stranden som ett förlist skepp. Men av en eller annan anledning kunde det inte förverkligas. Cool idé men kanske inte så praktiskt att blanda konst med vatten. Oavsett så ligger det på en väldigt vacker plats, i Ishøj kommun ute på en konstgjord halvö – och konturerna av ett skepp kan man med lite fantasi se. Museet är ritat av Søren Robert Lund och C.F Møller och invigdes 1996 med utbyggnad 2008 och 2016.

Ryttare på gunghäst – Elmgreen & Dragset

KONSTEN PÅ ARKEN
Samlingarna innehåller drygt 400 verk av nordiska och internationella konstnärer från 90-talet och framåt. tavlor, skulpturer och installationer – mycket med fokus på människans existens. Utanför museet möts man av en skulpturpark där bland annat Elmgren & Dragset finns representerad (ryttaren på gunghästen). Inne på museet finns spännande konst av Damien Hirst, Greyson Perry (som är två personliga konstfavoriter) Anselm Reyle och Ugo Rondinone.

Kadaver eller konst? – Damien Hirst
Where do we go from here? – Ugo Rondinone
Populärkultur i textilkonst – Greyson Perry
Barn kanske lagar den allra bästa konsten? Men inspiration av Leonora Carringtons magiska konstvärld.

LEONORAS VÄRLD
Vid mitt besök välkomnades jag in i Leonora Carringtons magiska värld. En för mig ny bekantskap i konstvärlden. Bland fantasivarelser, mayafolk, tarotkort och sagoväsen. En tidlös konstnär som är lika (om inte mer) aktuell nu som på mitten av 1900-talet då många av verken skapades. Surrealism. Religion. Ljus. Magi. Mytologi. Okultism. Och stundtals lite skrämmande med inspiration från italiensk 1300-tals konst och världens olika kulturer. Den här overkligt talangfulla konstnären blev 94 år gammal och fick uppleva i princip hela 1900-talet. 15 år efter sin död blev hon i år utställd på den legendariska Venedigbiennalen. Utställningen på Arken är den första större separatutställningen från Leonoras konstvärld som presenterats i Skandinavien. Vilken kvinna! Vilken konstnär!

HITTA HIT
Arken hittar du på Ishøy som ligger i utkanten av Köpenhamn, ute vid havet. Det går tåg från Köpenhamns tågstation (även från Nørreport, Vesterport och Sydhavn) som tar ca en kvart. Från Ishøy kan man sedan antingen ta en buss hela vägen ut till Arken eller välja att promenera, det gjorde jag. Fin väg genom torget, danska villor och gångvägar ut till havet. Jag uppskattar att det tog ca 20 minuter att gå.

Läs mer om Arken och konsten: https://www.arken.dk/

Andra tips på spännande konstsamlingar i och runt Köpenhamn: Glyptoteket, Louisiana och DAC – Danskt arkitekturcenter. 

LÄS OCKSÅ

Louisiana i Humlebæk: https://worldbytina.se/2017/05/17/denmark-louisiana/

Astrup Fearnley Oslo: https://worldbytina.se/2018/11/21/oslo-astrup-fearnley/

Guggenheim Bilbao: https://worldbytina.se/2018/07/23/bilbao-guggenheim/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.