BERLIN, BABY!

WHEN IN BERLIN: A guide from my point of view during my five visits to the city that never sleeps and never gets boring. Ever.

En sammanställning från mina otaliga resor till, vad jag skulle kalla: Europas mittpunkt. Det här här det händer, både ur historisk och modern aspekt. En galen stad. En stad som lever. 24 timmar om dygnet. Året om.

2007: Fokus tysk teaterkultur. 2014: Fokus sightseeing. 2015: Fokus Berlin night out ”send in the clowns”. 2016: Fokus stadsdelen Kreuzberg. 2019:  Fokus reunion with travel buddies since the great India trip of 2013.

Hotelltips: Budget. A & O Hostels. Det finns flera runt stan, jag bodde senast i Mitte, det går att välja antingen klassisk hostel eller privata små rum med egen dusch och toa.

WINE & DINE & party all night long!

PAGODE THAI KITCHEN. Bergmannstrasse, Kreuzberg. Världsgod thai-biff-salad, under hundringen för mat + Singha. http://pagode-thaifood.de/

BEST FRIENDS. Asiatisk fusion. God biffsallad, suverän thai soup, goda dumplings och bra sushi – till toppenpriser! http://www.best-friends-berlin.de/

NEUE MARKTHALLE. Markthalle 9. Torsdag, fredag och lördag förvandlas det här kvarteret till en stor street född market med influenser från alla världens hörn. Tips: Malaysiskt!

MUSTAFAS GEMUESE KEBAB. Vem har inte hört talas om den här välkända kebaben? Den ”äkta” ligger vid Mehringdamm men andra har ploppat upp på senare tid på olika platser. Försökte luska lite och det verkar som att ägarna sålde och öppnade nytt, men är lite osäker på faktan här. Efter att ha testat en av dom andra fastslår jag att den vid Mehringdamm är solklart bäst!

PRATERGARTEN. Since 1837. Berlins (tror jag) största beer garden. Inget besök i Berlin är riktigt fulländat utan att ha druckit minst en öl här…och kanske ätit en curry wurst.

ANDA LUCIA. Savignyplatz, Charlottenburg. Populär tapas-restaurang med röd inredning, musik och proppfullt med folk. Och maten – supergod! http://www.andalucia-berlin.de

3 SCHWESTERN. You will find us inside of the Bethanien, a former hospital built in 1846, Kreuzberg’s oldest building. Established in 2010, 3 Schwestern Restaurant (3 sisters) is located inside the historical site, where the sisters of the Bethanien-monastery used to dine.

REPUBLIK. Beer garden. Coolt ställe för öl-skålning. Utomhus, men börjar det regna kan du alltid gå in och sätta dig i ÖL-ambulansen. When in Berlin.

DOLCETTO TRATTORIA PIZZERIA. Känner du sug efter äkta italiensk pizza med tunn botten och färska råvaror? Gå hit! Du lär inte bli besviken!

BREAKFAST & BRUNCH. Bege dig till Yada Yada Breakfast Club för bra kaffe och klassisk frukost. Önskar du lite mer matigt och alkoholhaltigt föreslår jag ABC – Allans Breakfast Club. Fantastiskt! Men förbered dig på kö – lång väntetid men SÅÅÅÅ värt det. Berlins bästa Bloody Mary finns här vågar jag nog lova (…utan att ha testat hela utbudet). Cevichen är inte fy skam den heller. Se bild nedan.

BLEND BERLIN KITCHEN & BAR. Vill en lyxa till det lite är detta ett bra alternativ. Inte topp service met maten levererar. Lammköttbullarna was top notch! https://restaurant-blend.com/

LOUNGE & BEACH BAR. Något Berlin saknar är ju närheten till havet, men det har dom löst med diverse beach barer längst med floden, en av dem är Gestrandet Strandbar med skön stämning och fejksand. Är en mer förtjust i loungestilen med vita soffor och palmer bör en bege sig till Deck5 Skybeach för drinkar (lite knepigt att hitta till, gå in i köpcentrumet och lokalisera den hiss som går upp till 5:e våningen).

KULTURBRAUERIE. Schönhauser Allee, Prenzlauer Berg. Frannz – Bar/Restaurang/Nattklubb. God och prisvärd mat, speciellt deras XXL-burgare, 340 g för en hundring. När en har ätit är det bara att gå vidare till nästa rum för ölhäng i soffor eller dans på nattklubbsgolvet – eller kika in på en spelning. Där händer alltid något. När vi var där var det synt-kväll med nåt Depeche Mode-cover band.  http://kulturbrauerei.de

NIGHTCLUBS. Multilayer-Laden. Nightclub Ritter Butzke. Chalet. Wilden Renate. Golden Gate. Bara att välja och vraka – här finns inga stängningstider, gå in på fredag kväll – kom ut på måndag morgon – as you wish.

ROCK, PUNK & METAL. Bege dig då till någon av dessa: Trinkteufel, Clash & Wild at heart. De två sistnämnda är mer punkrock.

 

SIGHTSEEING & MUST-DO´S (…according to me!)

EAST SIDE GALLERY. Ostbahnhof. Världens längsta galleri. 1,3 km. 160 konstnärer har målat den bevarade delen av muren vid floden Spree. Tyvärr också en del klotter – men det får man alltid räkna med när det gäller utomhuskonst, det är ju en konstart i sig. Cool promenad med många fototillfällen! Gratis! http://www.eastsidegallery-berlin.de

CHARLOTTENBURG & BELVEDERE. Slottet! Så himla fint, stort och vackert. Välskött slottsträdgård, stora gräsmattor, en sjö full av svanar och andra fåglar. Och tehuset Belvedere, mitt drömhus! Helt gratis att beundra slottet och promenera i trädgården.

DIE MAUER PARK. Söndagsloppis/marknad i Mauer park i Prenzlauer Berg. Festivalfeeling med vintage, second hand, nytt, gammalt, kläder, möbler, prylar, lp-skivor – utomhusservering med mat & öl. Spenderar man en söndag i Berlin är det här the place to be!

BERLINER FERNSEHTURM. Här kan man se Berlin från 368 meters höjd. Riktigt cool utsikt. Dock hann vi inte åka upp denna gång då det var 4 timmars väntetid och flyget väntade på oss men sist jag var i Berlin var jag uppe och fick svindel. Att åka dit på morgonen och köpa biljetter är nog en bra idé – så man kan göra annat när man väntar. Vackrast är nog om man lyckas pricka solnedgången medan man är där uppe.

TEMPELHOF. Den nedlagda flygplatsen som blivit kvällshäng för skejtare, yogafantaster, öldrickare och odlare. Fantastiskt sätt att göra om en flygplats på, utomhus alltså. Inomhus har jag hört att det gjordes om till flyktingförläggning när det behövdes, väldigt kreativt. Tips, köp med falafel och gå hit och titta på solnedgången från någon av alla gulliga små trädgårdar folk skapat här.

SHOPPING, FLEA MARKETS & 2HAND

WHO KILLED BAMBI? Eberswaldesstrasse, Prenzlauer Berg. Kläder, smycken, väskor – Berlin style. Jag köpte en patch och ett par coola örhängen. Butiken finns på fler ställen i Berlin (update, verkar som att detta är deras huvudbutik nu: Litfaßplatz 2.

BAG-AGE. Bergmannstrasse, Kreuzberg – en hel butik fylld av coola väskor a la Berlin-style. http://www.bag-age.de

CHECKPOINT CHARLIE Second Hand, Mehringdamm, Kreuzberg. Vintage & 2hand. Även en hel del omsydda kläder, re-makes från gamla plagg.

HUMANA vid Frankfurter Tor. Gigantisk Second Hand i 5 våningar! Europas största!

RATHOUSE SHÖNEBERG. Lördagsloppis vid stadshuset. Privatpersoner som säljer alla möjliga prylar.

VEGANZ Friedrichshain. Supermarket & café för veganer. Där fanns allt från mat, godis, schampo, smink – ja allt man kan behöva som inte är hämtat från djurriket på något sätt.

______

 

2015: HALLOWEEN IN BERLIN – ”Send in the clowns”

Dag 1. Onsdag. ”American Horror story”-Hotellet. Wittelbacher. U-bahn Konstanzer str. Utforska västberlin. Promenad fancy pancy Ku’damm plus området runtomkring Wilmersdorf. Fönstershoppa i konstgallerier. Urban garden. Kristall-new age-butik. Chili & rödvin, sommar-i-oktober-sitta-i-linne-utomhus. Humana second hand. Hotellhäng. Skålade med en långhårig kattälskande portugis i väntan på att bästis skulle anlända. Öl på sandstrand, öl på sunkhak, lek i lövhög. Over and out runt 3-tiden.

Dag 2. Torsdag. Hotellfrukost, ägg och ost. Kurstenfürstdamm-shopping. Sevärdhet: Coola Kaiser Wilhelm Gädächtnis Kirche från 1895. Prosecco & ostbricka, 6:e våningen på gigantiska lyxiga varuhuset KaDeWe. U-bahn till Kreutzberg. Promenad längst med vattnet. Värsta bästa Bloody Marys på supermysiga ”ugglan” bredvid Markthalle 9 – som varje torsdag har Streetfood Thursday – hela stället fyllt av mat från hela världen. Vi valde Malaysiskt. Så.jävla.gott! Koriander & ingefärsköttfärs serverat på salladsblad. Tillbaka till hotellet för rödvin och uppsnyggning inför kvällens dubbeldejt med två israeliska berlinare. Turkisk linssoppa & öl. Drog till värsta coola ölhänget uppbyggt med lastpallar som möbler och mörker som ljus, Multilayer-Laden. Nightclub Ritter Butzke. 2 no no’s (klockan 9 på morgonen när vakterna helst ville gå hem och sova), Chalet & Renate. Golden Gate släppte däremot gärna in oss och där stannade vi tills 12 på förmiddagen. Wierd att gå ut i dagsljus efter klubben och åka hem till hotellet för att gå och lägga sig. Crazy night. Sov till 17. ”Everything is awesome”.

Dag 3. Fredag. Sov bort hela dagen. Worst turists ever. Tur att vi båda har turistat i Berlin förut haha. Vaknade, drack vin och käkade marockanskt. Mötte upp en av israelerna från kvällen innan på rockbaren Trinkteufel, rom & coke och mexican-shots (superstrong bloody mary shots) ny favorit! Skålade med kroatiska tour-guides och drog sen vidare till punkbaren Clash, fantastiskt ställe, helt klart my place to be. Kom hem halv sex på morgonen…efter ett litet äventyr med taxi.

Dag 4. Lördag. Halloween! Spenderade dagen med våra nya polare A & M, ”Spiderpig, spiderpig”. Indisk restaurang, vin och transformation till Crazy Killer Clowns på hotellrummet, drog till Halloweenfesten på Kulturbrauerie runt midnatt – och köade till fel nattklubb i en timme – började skratta hysteriskt – insåg att Berlin hade besegrat oss (…fast egentligen så var vi helt enkelt för trötta för att bry oss). Så vi drog hem och kämpade med att få bort sår-smink i nån timme istället. High five för den kvällen!

Dag 5. Söndag. Skumpa-brunch på välkända…eller kanske ökända Café Einstein. Söndagshäng i grymma Mauerpark, live-musik, öl, loppis och massor av folk. Mötte upp vår vän A för att se ”den vackraste solnedgången ever” från trädgårdarna i Templehof – den nedlagda flygplatsen som nu är en gigantisk park. Helt otroligt ställe! Käkade falafel och sen barhäng där vår andra vän M joinade. Bra sista kväll på trevligt ställe – någonstans i Neukölln – en av Berlins skönaste stadsdelar.

Dag 6. Måndag. Hotellfrukost, andra gången på 5 dagar som vi inte lyckades missa den. Packa. Checka ut. Åt bästa kebaben on the planet, megakända Mustafas vid Meringdamm – bästa kebaben jag någonsin ätit (jag som inte ens gillar kebab) – och vi hade grym tur, kön var inte 50 meter lång eller tog en timme som vi blivit förvarnade för – utan snarare kanske 10 minuter. Sista turiststoppet den här resan, Berlinmuren, East Side Gallery i solsken. Helt galet att man kan strosa omkring i linne i november! Heja Berlin.

______

__________________________________

WORLD BY TINA drivs av Tina Wetterskog. Tina är utbildad resekonsult och driver reseportalen worldbytina.se med inspiration till resor och äventyr när och fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet!

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

3 thoughts on “BERLIN, BABY!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.