ART & THE CITY BERLIN

Vad har Berlin, Borås och Barcelona gemensamt? Jo det ska jag berätta, de får alla guldstjärnor när det gäller spännande och vacker gatukonst, ju större desto bättre är ledordet!

ART & THE CITY BERLIN
Berlin är definitivt en av Europas bästa städer för att se professionell graffitikonst. I detta inlägg har jag samlat några favoriter från mina resor. Mycket finns säkert inte kvar eftersom det är en konstform i ständig förändring. Jag börjar med att presentera två platser som är säkra kort för just gatukonst.

Väggmålning av ROA
Väggmålning av ROA

EAST SIDE GALLERY
East Side Gallery är ofta omtalat som ”världens längsta galleri” 1,3 km med konst. 160 konstnärer har målat den bevarade delen av Berlinmuren vid floden Spree. Även en del klotter – men det får man alltid räkna med när det gäller utomhuskonst, det är ju en konstart i sig. Cool promenad med många fototillfällen!

DIE MAUER PARK
Söndagsloppis/marknad i Mauer park i Prenzlauer Berg. Festivalfeeling med vintage, second hand, nytt, gammalt, kläder, möbler, prylar, vinyl, utomhusservering med mat & öl. Spenderar man en söndag i Berlin är det här the place to be! Här finns också platser där en kan testa sina konstnärliga kunskaper utan att bli haffad av polisen för sabotage.

VAD ÄR KONST?
De mest intressanta konsten tycker jag personligen är den som ”bara dyker upp”. Konst på platser där du kanske inte hade förväntat dig ett konstverk – eller kanske får många inte ens betraktas som ett konstverk. Konst ligger i betraktarens öga.

UNITED BUDDY BEARS
De här björnarna har blivit ett fenomen runt om i världen och dyker upp lite här och var. Konstprojektet startade i Berlin 2001 av Klaus och Eva Herlitz tillsammans med skulptören Roman Strobl. Vill du se en björn på närmare håll räcker det att åka till Borås, vid busstationen finns en placerad – målad som en dalahäst. Ofta är björnarna kopplade till någon typ av välgörenhetsorganisation eller projekt och olika konstnärer står för dekorationen av björnarna.

TINAS BERLIN
Här delar jag med mig av mina bästa tips efter flertalet äventyr i staden som aldrig någonsin sover.
Din guide till Berlin: https://worldbytina.se/2019/08/30/berlin-baby/

TINAS BORÅS
Häng med till textil- och kulturstaden Borås som var mitt andra hem i över tio års tid.
Konstguide Borås: https://worldbytina.se/2018/02/19/sweden-visit-boras/

TINAS BARCELONA
Med fokus på konst, konst & konst!
Konstguide Barcelona: https://worldbytina.se/2019/08/28/art-the-city-barcelona/

2 thoughts on “ART & THE CITY BERLIN

  1. Jag har nog aldrig systematiskt tittat och letat efter gatukonst i Berlin. Det har jag däremot gjort i Borås, och det var ganska roligt. Sen är det ju en intressant debatt (som inte är särskilt tydlig tyvärr) vad som är graffiti och vad som inte är graffiti utan muralmålningar av olika slag. Måste t ex graffiti vara spraykonst? Jag skulle vilja säga ja, men är inte säker.

  2. Berlin är en av våra favorit städer o besöka. Skulle behöva bo där i några månader för att kunna se en liten del av staden. Nästa gång du är i Berlin, besök TV-tornet det är en upplevelse, särskilt vid klart väder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.