COLORS OF EAST BERLIN

MITTE & FREIDRICHSHAIN. Ett fotoreportage i färg från East Side Berlin. Reportaget innehåller färgstarka bilder från Holzmarkt 25, Berliner Fernsehturm, East Side Gallery, Humboldt Forum, United Buddy Bears, Holocaust-Mahnmal, Brandenburger Tor, Rosenthaler Strasse och konsthotellet Schultz.

Rosenthaler Strasse är Berlins kanske coolaste bakgård. Här finns också något så udda som et skräp-museum. MocTA: Museum of contemporary trash art.

Rosenthaler Strasse

Holzmarkt 25 en ”fristad” vid floden Spree. Tänk en blandning av Christiania i Danmark och Strand Pauli i Hamburg så får du denna plats. De som byggt upp platsen benämner det som en stad i staden. En egen liten fristad långt från det urbana fyrkantiga Berlin. Här odlas det grönsaker, arrangeras kulturevent och konserter, yoga – och så klart finns det en beach bar ”Pampa”.

Mural by artist Cranio

East Side Gallery – världens längsta galleri skapat av de kilometer som finns kvar av muren. På ena sidan, konst av inbjudna konstnärer, på andra sidan – konst av alla. I folkmun kallat klotter. Här kan man gå i timmar. Nya verk dyker upp och försvinner. Ett utomhusgalleri i ständig förändring.

East Side Gallery: The Kiss ”My God, help me to survive this deadly love”. Leonid Brezhnev/Erich Honecker. By artist Dmitri Vrubel.

Schultz Hotel. I närheten av East Side Gallery och kvarlevorna från Berlinmuren ligger detta art hotell. Relativt nyöppnat (från 1018) och fyllt av konst. Ordet som beskriver det allra bäst är ”trendigt”. Nästa gång jag besöker Berlin är det här jag bor!

TV-tornet. Berliner Fernsehturm på Alexanderplatz. 368 meter högt vilket gör det till Tysklands högsta byggnad. Ungefär i samma nivå som Eiffeltornet. Helt sjukt att tänka på att världens högsta byggnad Burj Khalifa är mer än dubbelt så högt.

Humboldt Forum ligger på platsen där Berlins slott en gång och fasaden har ritats för att efterlikna det dåvarande slottet. Här finns flera museum och utställningar – med fokus på världskultur och konst.

Brandenburger Tor – den enda kvarvarande av 14 stadsportar. Pampig arkitektur i nyklassicistisk stil inspirerad av Akropolis.

Förintelsemonumentet Holocaust-Mahnmal ritat av Peter Eisenman. Tung plats på många sätt.

United Buddy Bears som fullkomligt tagit över Berlin. Dom finns överallt i olika skepnader. Det startade som välgörenhet, men nu blivit en kommersiell grej.

United Buddy Bears
rAt´s of Berlin 🐭

East Side Berlin – Approved by World by Tina

LÄS OCKSÅ

Berlin on tour: https://worldbytina.se/2019/08/30/berlin-baby/

Art & the city Berlin: https://worldbytina.se/2021/01/13/art-the-city-berlin/

Levande undervattenskonst på Berlin Akvarium: https://worldbytina.se/2021/05/09/the-world-of-jellyfish/

Berlinmuren i Trondheim: https://worldbytina.se/2021/09/30/norway-trondheim-top-10/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.