HAMBURG | HAFEN-CITY

Redo för en rundvandring genom Hamburgs just nu trendigaste stadsdel hela vägen till den populära sandstranden i St Pauli? Såklart du är. Hey ho HafenCity, let´s go!

THE HAFENCITY STORY
Men först en kort breif om HafenCity. Hamnområden brukar ju vanligtvis inte vara så sexiga eller intressanta för varken invånare eller turister. Här i Hamburg har man tänkt helt om och byggt upp en helt ny stadsdel med hotell, restauranger, kontor, parker, butiker och coola byggnader – och såklart bostadshus. Ingen stadsdel blir trendig utan folket som skapar atmosfären. Ombyggnationen startades under tidigt 2000-tal och 2008 blev HafenCity en egen stadsdel med egen tunnelbana och och tågstation. Från Hamburg Hauptbahnhof tar det ca 20 minuter att gå om man föredrar en promenad.

 

HOTEL PEIRDREI
Sprillans nytt hotell som öppnade under 2019. Jag skulle beskriva det som ett boutique-hotell i lite större skala. Inte helt olikt de populära Göteborgshotellen Pigalle, Bellora och Dorsia. Pierdrei har 200 rum (hotell & hostel), restaurang Kithens som serverar mat från hela världen , Three Fingers Bar med fantastiska drinkar (jag testade tre av dom!), en liten uteservering, självbetjäningskiosken Späti (ganska unikt!), två husvagnar som går att boka (obs nästan alltid fullbokade) och en takbar (Moon 46) med utsikt över området och havet. Men det bästa av allt, de jobbar mycket med sustainability och toaletterna spolas med regnvatten som samlas upp på taket. Alltså hur smart!?! Det borde ju verkligen fler bostadshus och hotell göra. Just det, jag höll nästan på att glömma, på varje våning finns konst – och inte vilken konst som helst utan skaparna av Miniatur Wunderland har även varit här och satt sig prägel i form av små verk med olika berättelser från bland annat Alice i Underlandet. Love it!

Läs mer om hotellet och boka rum: https://www.pierdrei-hotel.de/en/home

MINIATUR WUNDERLAND & YULLBE
På besök i Miniatur Wunderlands stora men samtidigt pyttelilla värld. I samband med tågets ökade popularitet fick Miniatur Wunderland en rejäl boost av uppmärksamhet av två anledningar. Hamburg är en knytpunkt och åker man från Sverige, Norge eller Danmark är det oftast här du hamnar för att byta tåg eller stanna över natten. 2. Modelljärnvägar är fascinerande för både stora och små. Jag måste erkänna att jag inte hade särskilt höga förväntningar när jag gick hit och tänkte mest, ja ja, det blir nog en snabb titt bara för att kolla vad alla snackar om. Shit vad fel jag hade. Jag var 100% upptagen i över två timmar och var bland dom sista kvar vid stängning. Och då hann jag knappt titta på hälften, så mycket detaljer! Oväntade tomtar, Yoda som gömde sig i ett berg, par som hade sex…ja man ser det mesta om man tittar noga.

Jag passade även på att testa den nya attraktionen Yullbe Wunderland – en VR Experience där du blir nedkrympt till en av pyttemänniskorna och får uppleva Miniatur Wonderland IRL i valfri karaktär. Svårt att beskriva, verkligt, overkligt, läskigt, kul och lite snurrigt. Har du lätt för yrsel är nog kanske inte detta något för dig…

Tips. Köp biljetter i förväg för att slippa långa köer. Ett annat tips är att komma dit ett par timmar innan stängning för minst folk: https://www.miniatur-wunderland.de/

STRAND PAULI
Jag har varit i Hamburg två gånger och båda gångerna har jag hamnat på just denna ”beach club”. Jag älskar när temat är strand, färgglada solstolar, hemmasnickrade bord och street food style. Just precis så är det här, lite extra av allt. Hamburgs mini-Koh Phangan. Det finns flera barer längst med samma stråk men den här tilltalar mig allra mest. Öppet året runt!

Lästips: 48 timmar på Reeperbahn: https://worldbytina.se/2019/11/13/hamburg-reeperbahn/

ELBPHILHARMONIE
Det är något speciellt med operahus och som i detta fall konserthus. Det är alltid lite extra påkostade och blir som städers landmärken. Elphie som det kallas i folkmun öppnade 2017 och var en del av stadsprojektet HafenCity. Byggnaden är ritad av de schweiziska arkitekterna Herzog & de Meuron som också står bakom bland annat Tate Modern i London. Prislappen, ja den blev enorm, nära 800 miljoner euro beräknas bygget ha kostat. Nära 10 gånger dyrare än vad man budgeterat för.

Vill du besöka huset utan att gå på konsert kan man boka biljetter till Plaza som erbjuder en fin utsikt över hamnen. Rekommenderas i solnedgång – vilket såklart också är den populäraste tiden så biljetter måste bokas i förväg. Bokar man via den officiella webben kostar biljetterna 2 euro men man kan också få tag på gratisbiljetter genom att gå till Visitor Center tvärs över gatan från entrén – dock ingen garanti för att du får tag på biljetter exakt när du vill. Men gratis är ju gott som man säger.

Boka för garanterade solnedgångsbiljetter i förväg: https://www.elbphilharmonie.de/en/plaza

MS CAP SAN DIEGO
Museiskeppet MS Cap San Diego från 1961 är värt ett besök om du gillar livet på havet och båtar från förr. Båten ingång i flottan ”The White Swans of the South Atlantic” och var främst ett fraktfartyg innan containerfartygen tog över all frakt. Extremt välbevarad och erbjuder entusiastiska guider som mer än gärna berättar den långa historien.

LÄS OCKSÅ

48 timmar på Reeperbahn: https://worldbytina.se/2019/11/13/hamburg-reeperbahn/

Turist i Bremen: https://worldbytina.se/2020/11/16/germany-tourism-bremen/

På tåg genom Tyskland: https://worldbytina.se/2020/05/05/western-germany-by-rail/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE is owned by me, Tina Wetterskog. Certified Travel Consultant with a mission to inspire and give recommendations to travels and other adventures close by or far far away. Focusing on art, sustainability and travelling by train. Follow my world on facebook and instagram.

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. This does not apply to shared links. Sharing is caring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.