WHERE TO STAY | COPENHAGEN

11 HOTELLTIPS I KÖPENHAMN. Går din nästa resa till klassiskt trendiga och fashionabla Köpenhamn? Gratulerar, då kommer här en hotellguide för olika delar av staden oavsett om du vill bo mitt i city-city eller mer urbant like a local. Observera! Här snackar vi inte överdådig lyx. Denna guide är för dig som behöver någonstans att sova, en nice lounge för att jobba i eller en plats att hänga i baren för att träffa nya bekantskaper och dela resetips. Välj mellan lugna kvarter eller boende mitt på partygatan. Elva prisvänliga tips på boende i Köpenhamn. 

  • City Hub – Kapselhotell på hippa Vesterbrogade
  • CPH Downtown – Hotell/hostel, ett stenkast från Strøget
  • Kong Arthur & Ibsens Hotel – Dansk design!
  • Scandic Falkoner – Teatraliskt hotell i Frederiksberg
  • Scandic Webers – Klassiskt hotell vid tågstationen
  • Wakeup Copenhagen – Rent, snyggt, skandinavisk frukost 
  • a&o Hostels – Budgethotell
Photo for inspiration, created by AI and me

INSIDE THE BOX: CITY HUB
Kapselhotell i hjärtat av Vesterbrogade mellan kebabhak och second handbutiker. Denna typen av hotell har länge funnits i Asien men först på senare tid blivit mer och mer populärt även i Europa. City Hub Copenhagen öppnade för drygt två år sedan och är ett coolt komplement till klassiska hotell och stökiga hostels. Detta är något som landar mittimellan. Fräscha och förvånandsvärt rymliga pastelliga privata sovboxar med dekorativ belysning och ljudisolerat – och delat (stort!) badrum/toaletter uppdelat man/kvinna inklusive en gemensam bastu. För mig var detta definitivt ett av de bättre hotellen när vi snackar sovkvalité. Bäcksvart, svalt rum, fluffiga täcken och framförallt…knäpptyst. Jag spenderade 4 nätter i boxen och trivdes så bra. Har alltid gillat mina allra minsta lägenheter allra bäst. 4 eller 24 kvadrat gör detsamma. Jag trivs minimalt (…med maximalt av prylar). Compact living for the win!

Tips! I baren kan du servera dig din egen öl på tap, beställa take away och hänga i ”kontors loungen” med digitala nomads från hela världen. Eller varför inte placera dig i bastun och köra lite spa, gratis för alla boende.

Location: Vesterbrogade 97B

CPH DOWNTOWN HOSTEL
Detta hippa hostel ligger vid torget Vandkunsten ett stenkast från det (ö)kända shoppingstråket Strøget. Ungt, bohemiskt, färgglatt och lite kaosigt. Precis som jag gillar det. Coola hostel kommer alltid ligga högst i kurs när jag väljer hotell – även fast jag föredrar eget rum, helst med privat toalett. Båda de kriterier uppfyllde Copenhagen Downtown. Observera att detta inte är ett hotell för ljudkänsliga. Hostelets egna bar har öppet till kl 05.00 på morgonen…och när den stänger kommer gatustädaren och tar över ljudnivån. Så här rekommenderar jag att vara den som stänger stället och sover med öronproppar.

Jag testade inte frukosten på hotellet, pga inte så förtjust i frukostbufféer, vill gärna välja det jag gillar och få det serverat. Ta en kort promenad på kullerstenarna ner mot färgglada Larsbjørnsstræde – där finner du retrohaket The livingroom ”Vardagsrummet” som har en helt förträfflig meny med smoothies och omeletter. Observera att frokost betyder lunch i Danmark. Morgenmat er frukosten.

Tips! Kvarteret erbjuder allt man kan önska. Här finns Huset & Bastard Café med massa konst, brädspel och öl. Inredningsbutiken Notre Dame som har heeeelt amazing prylar till ditt hem och två fantastiska restauranger Hidden Dimsum (som är många kockars personliga favorit). Boka bord! Jag hade inte bokat så fick istället bege mig runt hörnet till vietnamesiska restaurangen Salon de Annam med otroligt smakfull mat, inreding och suverän service.

Location: Vandkunsten 5
 

2 x ARTHUR HOTELS
Nu kommer vi till två hotellpärlor mitt i city: Kong Arthur och Ibsens Hotel. Jag har bara bott på Insen men besökt foajén till Arthur flera gånger. Båda hotellen är otroligt charmiga, har suverän service och erbjuder det där lilla extra. Både när det gäller dansk design och välkomstdrinkar. Båda ligger i närheten av varandra och nära populära Torvehallerne (saluhallen) dit såväl locals som turister vallfärdar för att äta och dricka gott eller för att köpa med sig något hem från delikatessdiskarna.

Tips! Något av dessa två hotell skulle jag definitivt valt för en resa med kärleken. Det ger liksom den där extra bonusupplevelsen till Köpenhamnsäventyret med sköna sängar, välplanerade rum, god frukost, fin service och stadslivet direkt utanför dörren.

Location: Nørre Søgade 11 (Kong Arthur), Vendersgade 23 (Ibsens hotel)

Ibsens Hotel. Photo cred arthurhotels.com
Kong Arthur. Photo cred arthurhotels.com

SCANDIC FALKONER
Ett annorlunda Scandic! Teatrailskt konferenshotell i samma lokaler som Falkhallen som vid mitt besök körde show med Moulin Rouge. Hotellets design går i chackrutigt och vinrött. I såväl foajé som rum och har en egen populär restaurang och en bar med drinkar och fenomenala efterrätter från hotellets egna konditor. Hög klass till rimliga priser – och frukostbuffen var toppen. Kan till och med vara den bästa äggröra jag ätit, och jag har ätit många vill jag lova!

Hotellet ligger placerat i stadsdelen Frederiksberg som erbjuder gröna parker, kulturliv, secondhand och designbutiker. Jag uppfattade detta område som lite dyrare än stadsdelarna Vesterbro och Nørrebro men mer spännande än innerstan. Så bra område at bo i om du varit i Köpenhamn många gånger förr och vill upptäcka något nytt. Tänk trädgårdar med pampiga statyer och välskötta rosenbuskar och butiker med bland annat designkungen Georg Jensen, Royal Copenhagen och Bang & Olufsen.

Location: Falkoner Alle 9

SCANDIC WEBERS
Detta charmiga Scandic är beläget med några minuters promenad från Köpenhamns hovedbanegård, tågstationen i Vesterbro. Ett lite annorlunda Scandic, betydligt mer mysigt och hemtrevligt än många andra och bilder av bland annat rockikonen Iggy Pop. Vi fick ett stort fint rum med stora fönster. Dock kunde servicen varit något bättre, vi hade ett tidigt morgontåg till Hamburg att hinna med så vi frågade kvällen innan om vi kunde få förberedda frukostpåsar med oss, inget avancerat, ett bröd och en frukt typ. Det gick inte. Men vi kunde komma ner när de öppnade och plocka ihop själva. När vi väl kom ner grytidigt på morgonen så var frukostpersonalen försenade med att öppna så vi hann inte. Det kunde de skött bättre. Utöver det, bra läge och Scandics frukostar är ju alltid väldigt bra så skulle inte tro något annat.

Tips: Ta en öl eller tre på kultförklarade Jernbanecafeen!

Location: Vesterbrogade 11B

Här kan du läsa mer om Vesterbro, min favorit i Köpenhamn med gatukonst, second hand och trendiga Mikkellerbarer: https://worldbytina.se/2019/12/11/copenhagen-vesterbro/

WAKEUP COPENHAGEN
Under många av mina besök i Copen har jag bott på något av WakeUp´s enkla men bra hotell mitt i city. Antingen vid tågstationen, trendiga Kødbyen som erbjuder stadens bästa restauranger och nattliv eller vid Köpenhamns sevärdhet nummer ett, ”dejlige” Nyhavn. Prisvärda hotell for en natt eller två, nära till allt. Frukosten är mest mackor och yoghurt, allt som går att få förpackat. Perfekt om du är ”on the go” på väg till ett morgonmöte eller till nästa destination. Jag har fortfarande inte bott på det i Kødbyen så det får jag testa nästa gång!

Tips: Bo inte här med någon som du inte känner väldigt väl. Jag skulle inte boka detta till ett företag som ska dela rum. Badrummen har nämligen väggar av frostat glas och är inte särskilt ljudisolerade vilket gör att obekväma situationer kan uppstå, design är snyggt – men inte alltid så väldigt praktiskt.

Location: Borgergade (Nyhavn), Bernstorffsgade (tågstationen), Carsten Niebuhrs Gade (Kødbyen)

A&O HOSTELS & HOTELS
Detta är en hotellkedja som expanderar fort och stort med sitt koncept att förvandla tomma lokaler till prisvärt boende – i större städer över hela Europa. Ofta lite utanför stadskärnan. I Köpenhamn finns dom på två ställen i Sydhavn och Nørrebro. Jag har övernattat på det sistnämnda. Hostel eller hotell – vad föredrar du? För mig beror det lite på staden, sammanhanget och anledningen till resan, men i den bästa av världar väljer jag båda. På samma gång. Exakt det erbjuder hotellkedjan a&o som har både klassiska sovsalar men också privata hotellrum. Men Framförallt är det kanske det lägre priset en vill åt.

Visst kan det kännas lyxigt med stora rymliga hotellrum, men när en tänker efter, är det alltid nödvändigt? Ju mindre yta desto mindre att städa och mer utrymme till andra. Det är hållbart i längden. På tal om hållbarhet så är det något som är självklart för a&o att jobba med då de nästan uteslutande använder sig av befintliga byggnader och lokaler och transformerar om dom men ganska enkla medel till hotell istället för att riva och bygga nytt. Detta gör att varje hotellbyggnad har sin egna personliga prägel. Fokus är inte alltid att hitta byggnader så centralt som möjligt utan på platser med potential – och det har dom verkligen hittat här i Nørrebro. Ytterligare en aspekt är priset, i city kan hotellen prissätta sig nästan hur högt som helst och ändå få full beläggning, i utkanterna blir prisläget ett helt annat och ger också möjlighet att stanna en längre period om det skulle behövas utan att bli helt ruinerad. Kanske i väntan på en ny lägenhet eller på ett längre jobbuppdrag på annan ort. I mitt jobb på tågresebyrå är dessa hotell/hostels också perfekt till större skolklasser på studieresor. Jag har bott på a&o i Berlin, Køln, Rotterdam og München.

Tips! Frukosten har en del att önska, den är väldigt basic och det är ofta ganska stökigt och rörigt då stora grupper ska äta på samma gång. Här skulle jag faktiskt rekommendera att istället gå till något mysigt café i närheten – det finns massvis i denna stad som är proffs på både kaffe och smørrebrød.

Location: Tagensvej 135 (a&o Nørrebro), Sydhavns Pl. 4 (a&o Sydhavn)

Här kan du läsa mer om stadsdelen Nørrebro som jag tror kommer bli (eller kanske redan är!) Köpenhamns upcoming area: https://worldbytina.se/2022/06/18/copenhagen-norrebro/


LÄS OCKSÅ

Hotell i Helsingfors: https://worldbytina.se/2022/11/20/where-to-stay-helsinki/

Mini-tågluff Norge – Sverige – Danmark – Tyskland: https://worldbytina.se/2019/12/12/traintrotter-4-countries-in-6-days/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.