PICASSO & GUERNICA

PICASSO & GUERNICA. Jag har besökt den lilla staden Guernica i spanska Baskien. En stad som har en historia att berätta. Picassos målning med samma namn är känd världen över, men det är inte alla som känner till historien bakom. 

Vet vi ens hela sanningen om varför just Guernica bombades? Och vem var egentligen ansvarig för massakern? Oavsett är det historia nu men tack vare Picassos verk kommer världen aldrig att glömma. Och det är viktigt! Så jävla viktigt!

Ett tydligt exempel på när konst har en historia att berätta.

WHAT ABOUT GUERNICA?
26 april 1937 föll bomber över Gernica och förstörde stora delar av staden och dödade hundratals. Terrorattentatet skedde under Spanska inbördeskriget via flertalet tyska bombplan men var högst troligt delvis beordrat av Spanska fascister (om man får tro tillförlitliga källor på internet). Detta tvistas det något om och inte ens via mitt besök på museet i Guernica fick jag de svar jag letade efter. Det var mycket propaganda under den tiden och medias vinkling av händelsen kom att spela en stor roll. Precis som i den värld vi lever i nu. Kanske får vi aldrig svar på alla frågor.

FROM WAR TO ART
Konstnären Pablo Picasso inspirerades av det som skedde i hans hemland och skapade det som nu beskrivs som ett av hans allra mest betydelsefulla verk. Redan i juli samma år som attentatet skedde visades ”Guernica” upp på världsutställningen i Paris. Snacka om att vara en produktiv konstnär! Vi snackar alltså om en tavla som mäter nästan 8 meter på bredden och är 4 meter hög.

Under många år fanns tavlan på MoMa, Museum of Modern Art i New York. Sedan 1981 fördes ”Guernica” åter till Spanien och finns nu att beskåda på Museo Reina Sofia i Madrid.

A VISIT TO GUERNICA
Just denna målning var en av de första bilder jag gjorde en replika av i ämnet bild i högstadiet. Att sedan många år senare få möjligheten att uppleva detta historiska mästerverk med en bit av Spaniens blodiga krigshistoria var en mäktig upplevelse och som också fick mig att vilja se staden med egna ögon. Vandra på de historiska gatorna, besöka museet och höra berättelsen om den berömda 1300-tals eken, Gernikako Arbola som nu mer är en frihets symbol för Baskien och som finns i två exemplar ”den nya” och ”den gamla”.

I april 2022 blev mitt efterlängtade besök verklighet då jag blev inbjuden att upptäcka Baskien tillsammans med ett gäng reseagenter och kollegor inom resebranschen från alla världens hörn. På agendan stod ett besök i Guernica. Tyvärr var tiden något begränsad och fokus blev på museet där vi fick följa med en fiktiv familj som berättade om skräcken när bomberna började falla. Ingen lämnade det rummet oberörd…

Jag hann inte vandra runt på stadens gator och inte heller besöka de omtalade ekarna. Å andra sidan är det en fin anledning att få komma tillbaka till denna intressanta stad. Kanske läge i framtiden att arrangera en konstresa i Spanien med såväl Madrid och Guernica som konststopp. Först besöka tavlan och sen få historien berättad. Eller tvärtom.

Som ni ser på bilden ovan så är flaggan på halv stång, dagen innan vi anlände var årsdagen för bombningarna den 26 april 1937.

Tips: Se den spanska filmen ”Gernika” av Koldo Serra från 2016. Vilken sägs vara den första (och enda?!) film som gjorts om kriget i Guernica.

 

LÄS OCKSÅ

Resor I konstens tecken: https://worldbytina.se/2020/04/19/unknown-destinations-art/

Guernica i Madrid: https://worldbytina.se/2017/08/01/madness-in-madrid/

Guggenheim Museet i Bilbao: https://worldbytina.se/2018/07/23/bilbao-guggenheim/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE is owned by me, Tina Wetterskog. Certified Travel Consultant with a mission to inspire and give recommendations to travels and other adventures close by or far far away. Focusing on art, sustainability and travelling by train. Follow my world on facebook and instagram.

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. This does not apply to shared links. Sharing is caring!

One thought on “PICASSO & GUERNICA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.