OSLO | NYA MUNCHMUSEET

Häng med på rundtur genom min kameralins när jag besöker Oslos nya turistmagnet. Här finns hela tre versioner av Skrik känd som Skriet på svenska tillsammans med Madonna, Munchs djävulshundar och en massa andra spännande verk – både kända och okända.

”Opp av min råtnende kropp skal det vokse blomster
og jeg skal være i dem – i evighet”


LAMBDA
Så blev det äntligen öppning av det nya Munchmuseet som Oslo…och världen väntat på. I oktober 2021 öppnades dörrarna, drygt ett år senare är beräknat och långt över tio år sedan beslutat togs. Redan 2008 beslutades det att Munchs konstskatt bestående av tiotusentals verk skulle få ett nytt hem. 13 år senare blev det verklighet. Byggnaden är döpt till Lambda och är designad av Juan Herreros och är troligtvis den byggnad i Oslo som diskuterats allra mest huruvida den är ful eller fin.

Huruvida byggnaden är ful eller fin är egentligen ganska oviktigt i min värld. Jag är mer upptagen av att Edvard Munchs alla tavlor, skisser, teckningar och fotografier har fått ett nytt värdigt hem. Helt ärligt, det förra museet var ganska ovärdigt det nationalskatt han skapat under sina verksamma år. Så grattis Oslo, Norge och världen. Det här blev riktigt riktigt bra!

EDVARD MUNCH 1863-1944
Död, ångest och mörker har präglat Munchs konstnärsliv, det syns tydligt i hans efterlämnade tavlor. Inte bara i målningarna men också i dess titlar som Skriet, Ångest, Det sjuka barnet, Svartsjuka, Vampyren, Aska, Förtvivlan, Döden i sjukrummet och Melankoli. Skriet, som definitivt räknas till hans allra mest kända verk gjordes i fem varianter (fyra målningar och en litografi). Tre av dom finns att beskåda i det nya museet. De visas en åt gången med 30 minuters mellanrum. Väl bevakade av vakter. Man vill inte riskera upprepning av stölden som skedde 2004 då det gamla Munchmuseet blev rånade på en av Skriet-tavlorna och Madonna – mitt på dagen, trots vakter. De båda hittades två år senare och finns nu att se på Nya Munchmuseet.

TRACEY EMIN
Så mycket mer än Munch. Under invigningsåret bjöd man in Tracey Emin, en av Storbritanniens mest omdebatterade och hyllade samtidskonstnärer med bland annat hennes verk av sin egen säng som konstinstallation och en selfie-vägg. Personligt, äkta och nutida. Ett spännande komplement till Munchs måleristiska värld.

SATYRICON & MUNCH
Under 2022 ser jag mest fram emot utställningen med Munchs tavlor som ska visas tillsammans med det norska black metal bandet Satyricon. Hallå va coolt!

KRANEN BAR & RESTAURANG
Längst upp i museet, på 12:e våningen, 60 meter upp i luften kan du kombinera konstupplevelsen med ett glas bubbel eller som i vårt fall. Svindyra tequilashots.

BESÖK OCKSÅ
Kombinera med fördel ditt besök på Nya Munchmuseet med Astrup Fearnley Modern Art och det nya biblioteket, både ligger i närheten av Operan och Lambda. Samt stadshuset som har ett helt rum dedikerat till Edvard Munch. En populär plats att gifta sig på. Under 2022 kommer också det nya nationalmuseet att öppna. Mer om det så snart jag varit på plats!

Deichman Biblioteket: https://worldbytina.se/2020/07/26/oslo-deichman-bjorvika/

Oslo City Hall: https://worldbytina.se/2020/03/04/oslo-city-hall/

Astrup Fearnley Modern Art: https://worldbytina.se/2018/11/21/oslo-astrup-fearnley/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.