ART & THE CITY | AALBORG

ÅLBORG & THE CITY. Cool konst och coola barer är något som jag gärna kryddar mitt liv med. Framförallt när jag är på resande fot och upplever nya platser i världen. När och fjärran. Vart ska du åka om du vill resa inom norden, helst resa med tåg och gillar konst och rock? Jag kan faktiskt inte komma på någon annan stad som passar bättre än danska Ålborg! Att detta också är platsen för Nordens bästa ”pub street” är en solklar bonus i min värld.

Jag tänker inte rabbla upp en massa historiska fakta eller topp tio sevärdheter. Det fixar google. Istället kommer jag fokusera på det jag gillar andra bäst, konst och rock! Jag ska också vara helt ärligt med att jag knappt visste ett skvatt om staden innan jag och kompisen bestämde oss för att se vad Ålborg hade att erbjuda för två öltörstiga rockbrudar men förkärlek till cool konst. Och vet du, vi blev inte ett dugg besvikna.

ART & THE CITY
WE Aart Street Art Festival. Precis som så många andra städer så har även Ålborg satsat stort på gatukonst i samarbete med festivalen WE Aart. Det finns så mycket murals av såväl kända som okända konstnärer att det skulle ta en hel vecka att leta rätt på dom alla. Vi gjorde ett gott försök och hittade några riktigt maffiga verk.

PARK OF MUSIC
De syngende træer. Det här kan vara en av de mest interaktiva och roliga skulpturparker jag besökt. Någonsin. Notera att jag besökt hundratals. Det här är alltså en stor park med nära hundra högtalare som alla spelar olika låtar av kända artister allt från Backstreet Boys till Dr Hook. Jag tror vi spenderade minst en timme här som efterfest med varsin take away öl från krogen och sprang runt och tryckte på ON och dansade till tonerna av diverse kända schlagerlåtar och rockklassiker. Tidernas efterfest. I en park en kylig natt i november. Jag kan inte låta bli att undra vad invånarna tycker om just den här nattaktiviteten. Som jag förstått det har alla artisterna som presenteras också planterat ett träd, därav namnet ”De syngende træer”. Enligt mig, ett helt brilliant koncept!

PARTY & THE CITY

Jomfru Ane Gade – jag utnämner härmed detta till Nordens i särklass bästa pub street! Gatan har funnits way back i historien, på de knappa 150 meterna trängs otaliga färgglada och unika barer, alla med sin egen charm och personlighet. Här finns utan tvekan något för alla oavsett om du gillar disco, rock eller after ski. Vi snackar alltså om namn som Den Nordjyske Ambassade, Sprutten, Drunken Flamingo och Hugos Garage.

Rocken World Tour. Ett stenkast från pub street ligger rockbaren med det ultimata namnet ”Rocken” kvällen till ära arrangerades en världsturné med drinkar – Rocken World Tour. I biljetten ingick 10!! Drinkar från olika länder samt en öl som fördrink. Alltså, oj. Vilken kväll. Biljettpriset? 666 danska riksdaler. Som hittat. Ps. 17 december 2022 kommer en repris, har du möjlighet, åk dit!

Mallorca Bar kräver också lite uppmärksamhet. En klassisk ”brunpub” precis vid tågstationen. En salig blandning av stammisar och diverse resenärer. Tänk klassiska Jernbanecaféen i Köpenhamn så fattar du grejen. Här går Jukeboxen varm, råkar du avslöja att du är svensk sätter bartendern glatt på första bästa Abba-låt. Här dricker man Tuborg fram till 5-snåret och när dörrarna stängs, ja då häller du över din öl i ett plastglas och går vidare. Tacka vet jag Danmark. Här går ingen öl till spillo.

Friends Bar & Kitchen. Ett klockrent pit stop oavsett om du är Friends-fan eller inte. En klassiker.

HOW TO GET HERE
Till Ålborg tar du dig med tåg från Sverige eller Norge antingen med tåg/buss hela vägen eller i kombination med färja från Larvik till Hirtshals eller från Göteborg till Fredrikshamn. Från Köpenhamn tar det lite längre tid, ca 4-5 timmar med tåg.

WHERE TO STAY
Vi använde oss av Scandics bonussystem och checkade in på Scandic Aalborg City, stort och hotellet boende mitt i city med gångavstånd till allt du kan tänkas vilja uppleva under en helg här.

LÄS OCKSÅ

København coola stadsdel Nørrebro: https://worldbytina.se/2022/06/18/copenhagen-norrebro/

Performance art i Århus: https://worldbytina.se/2017/05/08/denmark-aarhus/

Vackra Thy Nationalpark: https://worldbytina.se/2022/01/07/denmark-thy-nationalpark/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

3 thoughts on “ART & THE CITY | AALBORG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.