ART & THE CITY STHLM UNDERGROUND

T-banans konstvärld! Häng med på ett konstäventyr down under – närmare bestämt i Stockholms tunnelbanesystem.

Om East Side Gallery är Europas längsta utomhusgalleri är tunnelbanesystemet i Stockholm definitivt vinnaren av underground-konst. Bokstavligt talat. 100 stationer varav 90 är dekorerade på ett eller annat sätt av olika konstnärer från 50-talet och framåt. Här kommer tre favoriter.

MY CUP OF T(EA)-CENTRALEN
T-Centralen skulle jag säga är den allra vackraste stationen. För att vara den allra mest trafikerade stationen så är den överraskande lugn och harmonisk tack vare konstnären Per Olof Ultvedt färgval och dekor. Lite som att befinna sig inne i en tekopp. Kolla på bilderna så fattar du vad jag menar.

THE ATLAS MOUNTAINS – RÅDHUSET
Från Marocko till Stockholm. Stationen under Rådhuset är inte speciellt dramatisk, men färgvalet är spännande. En unik rosa nyans som sägs vara inspirerad av den nordafrikanska bergskedjan Atlasbergen. Även om jag personligen för tankarna till en basketboll. Konstnären bakom denna station är Sigvard Olsson.

Foto från min resa över de ”rosa” Atlasbergen i Marocko 2013

KINGS GARDEN – KUNGSTRÄDGÅRDEN
Kungsträdgården är inte bara känt för sina körsbärsträd. Här ligger också Stockholms mest konstnäristiska och spännande tunnelbanestation. 40 meter under mark under har konstnären Ulrik Samuelson bland annat låtit sig inspireras av ruinerna av slottet Makalös (märkligt men vackert namn) som tidigare låg på denna plats. Ett slott som inte finns mer med en mycket spännande historia för den som vill veta mer. Googla!

I april/maj varje år förvandlas Kungsträdgården till en rosaskimrande plats med alla körsbärsträd i full blom. Bör absolut ses live.

Hur coolt vore det inte att ha som mission att besöka ALLA stationerna i Stockholm?! Jag lägger till det samlingen ”projekt för framtiden”.

Här kan du läsa mer om fler konstnärliga tunnelbanestationer, av konstguiden Marie Andersson: https://www.visitstockholm.se/se-gora/sevardheter/konst-i-tunnelbanan-upptack-14-vackra-stationer/

 

LÄS OCKSÅ

East Side Gallery Berlin: https://worldbytina.se/2021/01/13/art-the-city-berlin/

Stockholm Pub Crawl: https://worldbytina.se/2018/03/21/stockholm-pub-crawl/

Nationalmuseum Stockholm: https://worldbytina.se/2018/12/04/sweden-nationalmuseum/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

One thought on “ART & THE CITY STHLM UNDERGROUND

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.