HAPARANDA TRAIN STATION

HAPARANDA JÄRNVÄGSTATION. här kommer en kärleksförklaring till Haparanda Järnvägsstation – som enligt mig är Sveriges vackraste!

NATIONALROMANTIK SINCE 1917
Mannen bak Haparanda Järnvägsstation heter Folke Zettervall (som ritat flera svenska stationsbyggnader), 1918 stod stationen klar för invigning. Eller ja, egentligen stod den klar redan 1917 men med kaoset som pågick i Ryssland vid den tiden så fick invigningen helt enkelt vänta. Designen är nationalromantik och i princip all inredning är bevarad och/eller restaurerad. Redan när det byggdes var det tänkt att användas som mer än bara tågstation, det planerades bland annat för både hotell och läkarmottagning. På senare tid har lokalerna används som kulturhus för ungdomar vilket jag tycker är ett utmärkt sätt att nyttja den här gigantiska stationen, som har relativt få passagerare per dag. När jag var där, en sen eftermiddag i slutet av januari var vi tre som väntade på tåget mot Boden.

FRAMTIDSPLANER
Haparanda är slutstation för Norrtågen och Sveriges enda anslutning till Finland (…och i förlängningen Ryssland) genom att stationen kan ta emot flera olika tåg oberoende av spårbredden. MEN med Finlands el-tåg fungerar det inte oavsett så den ska byggas om och stationen kommer att moderniseras. Det kommer bli himla bra med tågförbindelser till Finland. I nuläget är det buss som gäller över landsgränsen till Kemi, en resa på ca 45 min.

WHEN IN HAPARANDA
Alla som har vägarna förbi borde definitivt ta en sväng inom stationen – oavsett om du väntar på tåget eller inte. Missa inte heller att besöka Sveriges östligaste spa, hotell och camping, Cape East Spa, gå skulpturpromenaden längs med Torne älv och besöka inspelningsplatsen för Expedition Robinson – Swedish edition.

LÄS OCKSÅ

Vara Tågstation: https://worldbytina.se/2021/03/01/vara-the-blue-orange/

Tåg i Finland: https://worldbytina.se/2022/02/16/finland-a-story-by-train/

Philipsburg & Reeperbahn: https://worldbytina.se/2019/11/13/hamburg-reeperbahn/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

 

One thought on “HAPARANDA TRAIN STATION

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.