DENMARK | FAIRYTALE OF ODENSE

”Att resa är att leva” H.C Andersen

DANSKA ODENSE. A (drunken) fairytale of Odense. En timme utanför Köpenhamn, in mot landet, på ön Fyn ligger Odense. En stad som för mig mest har kopplats samman med ”Odense Marsipan”. Marsipan såg jag dock inte ett spår av. Däremot fanns det kopplingar till den berömda sagoförfattaren H.C Andersen i vartenda hörn. Och då menar jag bokstavligen vartenda hörn. Välkomna att hänga med på en pubrunda som heter duga i sagokungens anda. 

CITY OF FAIRYTALE KING H.C ANDERSEN
För den som är intresserad av kultur och litteratur är det här en stad som bara måste besökas. I Odense föddes han, han som kom att bli världens sagomästare med verk som Den lilla sjöjungfrun, Prinsessan på ärten, Den fula ankungen och Snödrottningen (förlagan till Frost). Sammanlagt lämnade han efter sig runt 200 sagor som är lika aktuella då som nu. Mycket tack vare Disney´s bidrag till populärkulturen. Att staden är stolt över detta kulturarv som de kan koppla till sin stad är väldigt tydligt. Bland annat finns det nyrenoverade Hans Christian Andersen-huset, det gamla H.C Andersen-kvarteret och Kulturcentrum Fyrtøjet för barn, döpt efter hans första saga, elddonet på svenska. Han själv och hans sagor hedras också genom otaliga skulpturer placerade på gator och torg…och i vattnet.

THE NEVER ENDING PUB CRAWL
Nog om sagor. Den här staden levererar också öl. I extrema lass, från Albani Bryggeri. Odense har lite av ett rykte om sig att vara en bra partystad. Vi testade utelivet och gick all in så att säga. Vi kan inte annat än att instämma med det ryktet. Här finns mängder av kult-stämplade barer, nattklubbar och värdshus. Det sistnämnda är oftast inte så fancy som det låter. Tvärtom. Jag är alltid på jakt efter charmiga, rustika och stökiga barer. Vi hittade ett helt gäng med dom egenskaperna här: ”Day & night drinkers welcome”.

Den Smagløse Café. En bar helt i min smak! Jag utnämner denna helt klart till min favorit i Odense. Inredningen är ”mormor gone crazy”. Det är upplysta dockhuvuden som lampor, mystiska saker som simmar runt i glasburkar, virkade plädar och möblerna består av diverse loppis fynd. Utsökt! Deras lista med suröl är också utsökt. Smaklöst? I think not.

Carlsens Kvarter. Det här var den enda baren vi kunde finna som hade någon typ av rocktema att bjuda på. Svarta skinnmöbler och leoparddekor. Klientelet var dock långt ifrån rock just denne kväll. Det blev en snabb GT innan vi drog iväg på nya äventyr spå denne pub crawl. Seek n find.

The Old Irish. Irländska pubar levererar alltid alkohol i omåttliga mängder och livemusik av varierande talang. Det är sen gammalt. Här körde vi Små Fugle og Baby Guinness. Shot o´clock. När vi skulle gå vidare hamnade vi av oklar anledning vid något slags VIP-bord med 20-nåntingar som stilade med att beställa in hinkar med Bacardi Breezer. Vi var måttligt imponerade.

Viggos Night Club. Ingen kväll i Odense är fulländad utan ett besök på klassiska Viggos. Tänk afterski. Året runt. Vi var helt enkelt tvungna att döpa om denna del av pubgatan till ”kräkgatan”. Jag tror det står klart varför.

Bodegaen Odense. Bara danskar som kan tycka att det är en god idé att ställa till med spiktävling klockan fem på morgonen. Under kategorin fullast vinner. Eller inte. Vi ramlade alltså in på denna baren runt fem-snåret och blev genast utmanade av ett gäng att med hjälp av en hammare slå ned spikar i en stubbe (alltså what?!). Döm av min förvåning när jag vann. Men å andra sidan var jag inte fullast.

Ungarsk Vinstue. Den här lilla pärlan hittade vi en bit bort från city. Vi tog bara varsin öl här på väg mot hotellet men jag var helt klart intresserad av att testa både menyn och vinlistan. Next time!

Anarkist Beer & Food Lab vid Albanibryggeriet. Även om vi inte lyckades få bord här denna kväll pga abonnerat så rekommenderar jag ändå ett besök här. Speciellt om du gillar innovativ öl, det här är allt annat än ”vanlig” öl. Favoriten har smak av blodig grapefrukt.

Grønttorvet. Det här är ett äkta danskt ”værtshus” med pilsner och klassiska danska rätter – observera fokuset på kött. When in Denmark.

Giraffen på centralen. När du anländer, alternativt reser från Odense är ett stopp här obligatoriskt. Safari-inspirerad brunpub med en full giraff som logga. Här hänger stammisar och resenärer i en salig blandning.

World by Tina-giraffen gone drunk

WINE & DINE
När du tröttnat på öl…

Kings running sushi. Älskar du sushi och är svinhungrig? Då är det definitivt hit du ska gå. Här kommer sushitallrikarna på löpande band bredvid bordet och det är bara att välja och vraka bland de olika varianterna. Vanligast med ”sushi trains” är att man betalar per tallrik där olika priser gäller för olika färg på tallriken. Inte här. Här betalar du ca 300 kr (i svenska kronor) och äter precis hur mycket du vill. Och lite till. Vi åt definitivt lite till.

Cafe Fleuri. Efter en Odense-night-out behövs en rejäl och uppfriskande brunch. Det finner du här på Café Fleuri. Beställ inomhus och ta med en filt ut till bakgården. Så charmigt. Välfyllda smørrebröd och smoothies i alla färger.

Bone´s. American style steakhouse med valfritt grillkött, crispy fries och bea. Extra bonus för cool inredning. Om vi blev mätta? 100% ja! Om det rekommenderas? Om du gillar konceptet amerikanskt, så 100% ja!

ART & THE CITY ODENSE
Här låter jag bilderna tala for sig själva. Odense är inte staden som skryter om sina muralmålningar som så många andra likt Aalborg eller Borås. Men det finns några här och var som är värda att lyftas fram.

DANMARKS JERNBANEMUSEUM
För den tågintresserade finns här Skandinaviens största järnvägsmuseum med gamla lokomotiv och tågvagnar – och Danmarks äldsta ånglok.

LÄS OCKSÅ

Partystaden Aalborg: https://worldbytina.se/2022/12/07/art-the-city-aalborg/

Köpenhamns coola stadsdel Nørrebro: https://worldbytina.se/2022/06/18/copenhagen-norrebro/

Konstresa till Aarhus: https://worldbytina.se/2017/05/08/denmark-aarhus/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.