GERMANY | INTO THE WILD

[Pressresa arrangerad av Hamburg Metropolitan Region i samarbete med PR-byrån Feuer & Flamme]

WILD LIFE NORTHERN GERMANY. Vilda djur, schnucke-får, lila drömmiga ljungfält och otroliga vandringsleder. Tyskland har något att erbjuda året runt – speciellt när det kommer till naturupplevelser! På denna resa låg fokus på norra delen av Tyskland och området Niedersachsen (Lower Saxony) och dess vildmark. Såväl naturlig som konstruerad för att locka turister. Skriv upp Lüneburger Heide på din bucketlist!

Reportaget innehåller:

Lüneburger Heide: Wild Park & Heide Himmel

Bispingen: Hiking, biking & ”schnucke”

Serengeti Safari Park

LÜNEBURGER HEIDE: WILD PARK NINDORF & HEIDE HIMMEL
Denna park är lite som Nordens Ark i Sverige som egentligen är en av väldigt få djurparker som jag vill rekommendera att stötta. Där fokus inte i första hand är att locka turister utan att se till att djuren har det bra och att våra nordiska arter bevaras. Det finns visserligen en hel del problematik i det också. Det som är fint höär att djuren bor i en miljö som är så lik den naturliga som möjligt, att de har stora inhängnader och blir väl omhändertagna. Här finns bland annat vildsvin, älg, varg, vildkatter och björn. Ok, amurtigern och snöleoparden är väl kanske inte så väldigt tyska och borde egentligen inte finnas här. Även om de är utrotningshotade. Som sagt, problematiskt.

Utsiktstornet Heide Himmel är 45 meter högt och nås med trappor eller hiss för den som inte har starka benmuskler. Utsikten är wow. Tyskland är platt så det känns verkligen som man blickar ut över världen och specifikt då över Lünerburger Heide.

Läs mer om utsiktsplatsen https://heide-himmel.de/ och om parken med djur https://wild-park.de/

BISPINGEN: HIKING, BIKING & ”SCHNUCKE”
Här i Bispingen finns landets bästa leder till fots eller med cykel. Lünerburgheden (Lünerburg Heide eller Lünerburg Heath). Hit vallfärdar folk, speciellt under sensommaren och hösten då den lila ljungen är i full blom, vanligtvis från början av augusti och fram till mitten av september. Här finns stora skogsområden, öppna fält och böljande kullar.

Karta över ljungfälten augusti-september

Här finns mängder av hotell och andra alternativ för boende. Vi övernattade på Hotel Bispinger Hof mitt i city och åt en fantastisk middag med tyska specialiteter som färsk sparris och schnitzel på Heidehotel Bockelmann.

Suverän frukost på Bispinger Hof
Klassisk tysk middag på Heidehotel Bockelmann

I detta område finns också ett speciellt får, heidschnucke som betar i ljungfälten på heden. Fåren kännetecknas ofta med sina svarta huvuden, grå päls och böjda hörn (tänk stjärntecknet vädur). De finns dock i alla varianter och färgkombinationer – grå, vit, brun, svart. Väldigt gulliga! Schnucke, schnucke!

I Bispingen finns också ett äventyrsområde med The Crazy House (upp-och-ned-hus), Ralf Schumacher Kart & Bowl, trampolinpark och en året-runt-öppen skidbacke, Snow Dome. Gillar du naturupplevelser och äventyrsparker så är Tyskland definitivt ett bra val!

Snow Dome Bispingen
After ski?
Let´s jump!

Här finns mer information om Lüneburger og Bispingen: https://www.lueneburger-heide.de/en

SERENGETI SAFARI PARK HODENHAGEN
Tyskland är ett bevis på att man faktiskt inte behöver flyga över halva jordklotet för att få känslan av att befinna sig i Serengeti eller Masai Mara i Tanzania eller Kenya. För mig var det dock inte parken i sig själv som jag vill highlighta. Det var boendet! Här bor man bor i hyddor som är kopior av masaiernas traditionella bostäder, utanför dörren hör du fåglar som kvittar och grodor som kväker. Kanske tittar det också förbi en å annan struts och giraff utanför hyddan.

Parken i sig själv är lite mer problematisk för mig. Jag förespråkar inte ”djur i bur” och tycker att vilda djur aldrig hör hemma bakom galler – speciellt inte när dom är ”importerade” och inte hör hemma i denna del av världen. Att dessutom köra runt i parken med sin egna bil (oavsett miljöklass). Det är inte hållbart. Jag hoppas i framtiden att parken sätter upp regler för vilka bilar som får lova att köra bland djuren. Häftig upplevelse. Absolut. Men till vilket pris?

Afrika eller Tyskland? Inga flyg behövs för att ta sig till Tyskland. Så ja, hållbart ur ett miljöperspektiv med tanke på transport. Men ju mer jag tänker på det så kanske det ändå ett bättre val att flyga hela vägen till Afrika för ”the real deal” då det är där pengarna behövs där för att skydda djuren mot tjuvjägare. Om man ska ha djuren i fokus och inte bara tänka på miljön i detta fall. Oavsett vilka val man gör så är det viktigt att man är medveten om konsekvenserna, för jorden och för alla som lever på den. Det finns för- och nackdelar med allt…

Väl värt att notera är att det inte bara är en djurpark det är också ett nöjesfält med flera olika aktiviteter och karuseller för stora och små. För den som är fascinerad av dinosaurier finns också temaparken Jurassic Park.

Här finns mer information om de olika typerna av boende som erbjuds, allt från safaritält till hyddor med flera rum: https://www.serengeti-park.de/en/overnight-stays/

TRAINTROTTER
För de som vill uppleva naturen genom att vandra eller cykla så är det perfekt att ta nattåget från Stockholm eller Malmö till Hamburg och därefter regionaltåget ner mot Lüneburger Heide, eller dagtåg Göteborg – Köpenhamn – Hamburg. De tågstationer som ligger nära är Schneverdingen, Wintermoor, Handeloh och Bispingen. Restiden är ca två timmar från Hamburg. Obs! Åk inte till stationen i Lüneburg för den staden ligger lite missvisande en bra bit ifrån Lüneburgheden. Till Wild Park/Heide Himmel och Safari parken får man byta till buss (eller hyrbil) då det inte finns tågstationer i anslutning till parkerna.

Turisttåget som går genom Serengeti Safari Park

LÄS OCKSÅ

Klimahuset i Bremerhaven: https://worldbytina.se/2020/11/23/germany-tourism-bremerhaven/

Hamburg Hafen City: https://worldbytina.se/2022/07/25/hamburg-hafen-city/

Mother Africa: https://worldbytina.se/2015/12/01/mother-africa/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.