ITALY | CINQUE TERRE BY TRAIN

TÅGLUFF I CINQUE TERRE. Jobbar man på tågresebyrå så är det självklart viktigt att man själv har lite koll på de populära platserna man ofta säljer tågresor till. Cinque Terre är en av de platserna som jag själv inte hade besökt innan, men som vi ofta lägger in i de reseplaner vi levererar till våra kunder. Nu var det dags för mig att besöka den här platsen x 5. Jag och resekompisen tog tåget till Cinque Terre och besökte alla de fem byarna!

TÅG TILL ITALIA
Det är faktiskt mindre komplicerat än man tror att ta sig ner till Italien med tåg från Skandivanien. Om man utgår från Köpenhamn så åker man enklast via Hamburg – München – Milano, med dagtåg eller eventuellt nattåg en av sträckorna. Jag föredrar själv att övernatta på hotell och åka på dagen då jag gillar att titta på världen som swischar förbi. Men vill man snabbt till destinationen så är nattåg en väldigt praktisk lösning. Vi startade tågresan i Bergamo till Levanto med stopp och tågbyte i Milano och Genua.

Rälskonst i Bergamo

MILANO – PAVIA – GENUA

Milano. Den imponerande katedralen Il Doumo, Da Vincis berömda Nattvarden och nattlivet i Trestavere. Läs gärna min resedagbok från Milano för fler tips och inspiration: https://worldbytina.se/2017/04/26/italy-milan/

Pavia. Ett annat tips är, om man har god tid på sig mellan Milano och Genua är att stanna till i den lilla historiska universitetsstaden Pavia som har en rätt otroligt katedral som inte är så känd som den kanske borde vara och klostret Certosa di Pavia. Skriv upp på reseagendan!

Genua. Staden som ofta också går under namnen Genova eller Genoa. Det är ganska ruffigt runt stationen med nedlagda hotell och klotter (inte den snygga sorten) även om stationen i sig är väldigt vacker. Men jag skulle nog försöka finne ett hotell i ett annat område om jag hade planerat att stanna här lite längre. Är du bara här en kort stund så ta gärna promenaden ner mot marinan där finns några trevliga barer och restauranger, observera att det främst är öppet under högsäsong, vi var där en regnig dag i april och då var nästan allt stängt. Men vi hittade en pizzeria och här visar Italien varför de är bäst i test på pizza. Även på en ganska ”sunkig” restaurang serveras pizzor av hyfsat hög klass. I Genua vill jag gärna spendera mer tid, gärna utan regn. En viktig sak här att ha i åtanke är att ALLTID kolla vilken station tåget går ifrån, det finns nämligen två. Principle (huvudstationen) och Brignole. 20 minuter innan vi skulle vidare med tåget mot Levanto insåg vi stressat att vårt tåg gick från ”den andre” stationen. Men som tur var går det tåg mellan hela tiden som bara tog 5 minuter så det ordnade sig. Med lite andan i halsen. Eller i det här fallet. Pizza.

Från Genua till Levanto rekommenderar jag att försöka hitta en plats på högra sidan i tåget för att få vacker utsikt över havet och de många pittoreska Italienska kustbyarna som Portofino (som alltid får mig att tänka på såpoperan Days of our lives). Inga platsreservasjoner krävs med interrail om du åker med regionaltåg.

LEVANTO

Vår utgångspunkt blev Levanto, norr om Cinque Terre, där vi bodde på hotellet Il Veliero som ligger på gångavstånd från stationen. Helt ok litet bed & bedfast (där frukosten visserligen hade mycket mer att önska). Men som sagt helt ok för två nätter och vi hade fullspäckade dagar så tiden på hotellet var väldigt knapp. Notera att Levanto och La Spezia söder om Cinque Terre inte räknas till de fem byarna – men är populärt att övernatta i då hotellen är betydligt fler och priserna därför lägre. Från båda städerna går det tåg till vandringsledernas början (början och slutet beror ju lite på vart man börjar…). För oss blev det logiskt att börja i byn längst upp, Monterosso och avsluta med en helt otrolig solnedgång i Riomaggio.

CINQUE TERRE HIKE & TRAIN

Tåget tar bara några minuter och är ett populärt sätt att ta sig mellan byarna om man inte vill gå mellan alla. Vi valde att gå två av de fyra lederna som finns att välja på Monterosso – Vernazza – Corniglia och mellan Corniglia – Manarola – Riomaggio tog vi tåget. Bästa tipset är att köpa en dagsbiljett, Cinque Terre Card för 7,5 euro per dag. Köps på valfri station och gäller mellan alla byarna – då ingår också vandringen och tillgång till toaletter. Det är alltså ingen idé att använda en värdefull resedag med interrailpasser på dessa korta tågresor om man inte redan startat dagen eller ska vidare med tåg samma dag. Inga platsreservation krävs i tillägg. Köper man tågbilljetter utan dagskort och inte har interrailpass så kostar tåget 5 euro per resa och vandringslederna 7 euro – do the math.

Monterosso. Vacker by som vad jag kunde se har mer strand och badmöjligheter än de andra byarna. I byns ”city” shoppade vi med oss lite färdkost i form av några Birra Morretti till den första vandringen. Att gå mellan Monterosso och Vernazza tar ca 1,5 timmar i början av säsongen (april/maj) skulle gissar att det tar betydligt längre tid i juni/juli/augusti då man får mycket möten eller hamnar i ”kö”. Lågsäsong är definitivt att föredra!

Vernazza är en yttepytte liten by – och här var också alla turister. Kan inte ens föreställa mig hur det ser ut under högsäsong. OMG! Vi tog en snabb tur genom staden och fann oss ett litet ölhak en bit ifrån alla instagrammare och influencers. Jag skulle nog ändå säga att den här byn var vackrast på håll, magisk utsikt från vandringsleden. Kändes lite som att befinna sig i en saga.

Corniglia. Vandringen från Vernazza till Corniglia håller nog de allra flesta med om att det är den vackraste. Den tar lite längre tid, ca tre timmar sammanlagt – men misströsta inte – den bjussar på en överraskning! Ungefär halvvägs, högt högt uppe bland molnen (ok, kanske inte riktigt så högt) finns en liten bar som serverar förfriskningar till utmattade hikare. Plusspoäng! Du går visserligen nedåt en hel del, men Corniglia är belägen uppe på en klippa, detta är enda byn av de fem som inte ligger i direkt anslutning till havet. Men har istället en wow-ig utsikt. För att ta sig ner (eller upp) till tågstationen får du förbereda dig på många många trappsteg, närmare bestämt 377 stycken enligt google. Jag glömde kontrollräkna, men förlitar mig på den siffran.

Manarola. Denna by hoppade vi över dagtid ocg tog tåget direkt till den sista byn för att hinna se solnedgången som vi hört skulle vara bäst där. Men efter att solen sagt hejdå så åkte vi tillbaka hit för en helt fantastisk middag på Regina di Manarola – en restaurang som jag verkligen verkligen verkligen kan rekommendera! Magisk mat! Vi var så hungriga efter vandringarna så vi beställde nästan allt på hela förrättsmenyn. Det är alltid mitt bästa tips om man vill smaka på allt! Burratan var heeelt otroooolig! Och drinkarna – låt oss säga att bartendern visste vad han pysslade med.

Riomaggio. The place to be for sunset on the rocks! Om man googlar på bilder från Cinque Terre är det byn som kommer högst upp i bildsöket. De röda och orangefärgade husen blir ännu mer färgstarka i solnedgångens sken. Och havet! Havet! Måste helt enkelt upplevas – i solnedgång.

NEXT STOP?

Efter ett par dagar i Cinque Terre åkte vi vidare med tåget ned mot La Spezia, Pisa och Grosseto för att besöka en helt unik skulpturpark utanför Capalbio. Nästa gång du vill åka tåg i Italien, ta kontakt med mig så ser jag till att planera en oförglömlig resa till dig!

LÄS OCKSÅ

South England by train: https://worldbytina.se/2019/09/23/traintrotter-south-england-wales/

Western Germany on rails: https://worldbytina.se/2020/05/05/western-germany-by-rail/

Bergensbanen i Norge: https://worldbytina.se/2023/05/23/traintrotter-bergensbanen-plussnatt/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

3 thoughts on “ITALY | CINQUE TERRE BY TRAIN

  1. Vilken härlig blogg, ser väldigt profosionellt ut!
    Sökte på västlandet norge och då kom denna blogg fram, ibland har man tur helt enkelt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.