FINLAND DISCOVER MUONIO | HAPPY BY NATURE

[Pressresa arrangerad av Discover Muonio]

FINNISH LAPLAND. Finland och kärleken till naturen, djuren och årstiderna! Bortanför tomtelandet Rovaniemi och skidresorten Levi finns det riktiga Lappland med mängder av Finska pärlor. Naturliga pärlor. Så glad för att återigen ha fått uppleva the winter magic of Finnish Lapland! Sju månader av snö, åtta årstider och solen som aldrig går upp – och sen aldrig går ner. Aurora som dansar på himlen nästan varje stjärnklar natt mellan augusti och april. En värld av kontraster! Happy by nature!

Denna gång var jag inbjuden av Discover Muonio som erbjöd ett fullspäckat program med finsk kultur, klassiska vinteraktiviteter och vällagad mat av och med lokala råvaror – och det viktigaste av allt. Här finns världens renaste luft. På riktigt!

8 SEASONS OF LAPLAND

Januari/februari: Midwinter – dagarna blir längre och ger hopp om våren, ljusets återkomst!

Mars/april: Early spring – ljuset är tillbaka, snön börjar sakta smälta och vildmarken och alla dess djur börjar utforska världen igen.

Maj: Spring – snön och isen smälter, fåglarna återvänder från söder och renarna föder årets ungar.

Juni/juli: Nightless night – midnattsolen som aldrig går ner, solen strålar dygnet runt.

Augusti: Harvest season – skördetid och förberedelser inför den långa vintern och aurora dansar på natthimlen

September: Ruska – världen förvandlas till en sprakande färgpalett i höstens alla nyanser.

Oktober/november: First snow – det är något magiskt som sker varje gång frost och snö färgar landskapet vitt.

December: Polar night – när solen aldrig riktigt går upp men istället färgar landskapet i en magisk rosa pastellfärg.

NIGHT TRAIN TO KOLARI
Till Kolari kommer du med 15-timmars nattåget från Helsingfors. VR har riktigt bra standard på sina tåg, bokar du en sovkupé för en eller två får du privat toalett med dusch och restaurangvagnen serverar bar mat och har ett bra barutbud med ”lonken” och lokala öl. Väl framme i Kolari rekommenderas du att boka transfer med det boende du valt i förväg eller ta lokalbuss, men kolla upp detta innan. Bussarna går inte alltför ofta. Vi hade bokat transfer till Muonio, en dryg timme från Kolari som stod och väntade på oss när vi steg av tåget. Soundtrack: Nightrain by Guns n’ Roses. Axl sjunger alltså inte om ett nattåg. Utan om en fylla på vinet ”nightrain”.

DISCOVER MUONIO & NATURE EXPERIENCES
Muonio är ett litet samhälle som har drygt 2300 invånare, här finns allt man behöver, bensinstation, matbutik, apotek, alko (Finlands motsvarighet till Systembolaget) och en klädbutik. That’s about it – inne i city. Men runt omkring samhället finns de mest otroliga vildmarksresorter som erbjuder boende i toppklass och äventyr av alla de slag. Harriniva är ett av dem.

Harriniva Adventure Resort & safari – Holidays in the wild since 1973. Denna vildmarksresort erbjuder bekvämt boende för hela familjen, byns enda bar och en restaurang med lokala råvaror – i tillägg till alla de aktiviteter som man kan boka in sig på här. Rensafari, hundsläde, snöskor, längdskidor, norrskensspaning samt rafting och vandring när vintermånaderna är förbi. Har du tur kan du också få träffa byns egna shaman, Jari Rossi. De som kommer hit stannar oftast minst en vecka för att hinna med att göra allt som finns på agendan. Hotellet erbjuder all inklusive vilket innebär frukost, lunch och middag. För en mindre summa kan man också köpa till en tre rätters från la la carte menyn som verkligen rekommenderas. Det var så gott!

Born to run. Husky tour in the wild. Lyckliga uppspelta hundar får göra det de gillar alldra mest. Springa så fort de kan. Under kontrollerade former. Det här var första gången jag åkte hundspann, det var kallt som tusan, temperaturen mätte -36 vilket kanske inte var helt ultimat väderförhållande. Men trots det var det helt magiskt att låta hundarna ta oss över viddena och se solen försvinna i horisonten samtidigt som månen dök upp på himlen. Magiskt ljus, det magiska skymningsljuset som bara norra Finland har. Husky tourerna rekommenderas att ta i gryning eller skymning. Se ocksp till att få en chans att titta in där hundarna bor, där samsas alla, gamla som unga, vid vårt besök fanns det flera hundvalpar under träning för att bli draghundar. Men det passar inte alla hundar, ibland vill dom inte springa, dom hundarna flyttar ofta in hos någon och blir familjehundar istället.

Boka boende och aktiviteter på Harriniva: https://harriniva.fi/en/

Torrassieppi Eco Reindeer Farm. Meet the Rudolfs! Här på Torrassieppi Evo Farm strax intill nationalparken Pallas-Ylläs kan du träffa renar i dess naturliga miljö. Farmen är runt 200 år gammal och det finns också hus på gården som är ombyggda till museum för att ge besökarna en inblick i dåtidens liv och levene. Den vackra och viktiga samekulturen. Renar är så vackra djur och jag ska inte hymla med att det också är det godaste jag vet när det kommer till köttet. Att äta kött från djur som fått värdiga lyckliga liv är så mycket värt. Därför måste vi värna om dessa gårdar som fortfarande håller traditioner vid liv och inte bara föder upp i massproduktion för ekonomisk vinning. Vi skämtade vilt om att ”Christmas is over, bye bye Rudolf” och på ett vis är det ju den brutala sanningen. Rudolf var en lycklig ren.

Förutom att hälsa på renar kan man också äta fantastisk mat, åka släde med renarna, testa på hundspann och bo i någon av stugorna eller varför inte i en glas-igloo för chansen att se det magiska norrskenet.

Boka ditt besök på Torrassieppi: https://harriniva.fi/en/3-wilderness-resorts/torassieppi-eco-reindeer-resort/

Jeris Lakeside Resort & Arctic Sauna world. Att bastu är en stor del av finsk kultur, ja kanske den allra viktigaste! Ett hem är inte ett hem utan en bastu. Det gäller självklart också alla resorts. Här på Jeris Lakeside Resort, som ligger vackert beläget vid en sjö har man tagit det ett steg längre och byggt upp ett bastuland. Här finner du fem olika bastuupplevelser bland annat den omtalade rökbastun som är en speciell upplevelse och lite risky då de ibland brinner ner. Det som är speciellt här är att man innan eller efter bastun kan doppa sig i den iskalla sjön, vinterbad for the win!

Boka uppehälle och bastu på Jeris Lakeside Resort: https://harriniva.fi/en/3-wilderness-resorts/jeris-lakeside-resort/

Polar Light Tours erbjuder häst och vagn, slädar som dras med renar och hundspann. Här ar det full fokus på djur och natur, man kan också förlänga upplevelsen med att övernatta i en stuga i skogen. Vill du få en mer kulturell upplevelse kan du besöka ”Hunter of the north” som är ett par som är renskötare och gärna berättar om naturens krafter och bjuder på finska delikatesser som rentunga och pepparriska.

Boka in dig på en magisk vinteraktivitet utöver det vanliga hos Polar Lights Tours: https://polarlightstours.fi/

Big obs! Som med all djurturism så är det viktigt att man kollar upp den arrangör man bokar med så att de har rätt certifikationer och att djuren är välmående. Det är ofta komplicerat när det handlar om pengar. Djuren ska inte slita, de ska tycka att det är kul och det hade jag upplevelsen av att både renar, hästar och hundar tyckte här. Välmående hästar, renar som får så mycket mat dom orkar äta och hundar som springer för sina liv – för att dom älskar det. Men på många andra hundfarmar ser det annorlunda ut, både i Sverige och Finland. Så återigen, kolla upp vem du bokar med och se till att djuren har det bra. Viktigt, viktigt!

YLLÄS NATIONAL PARK
Pallas-Yllästunturi är en av Finlands många nationalparker. Det unika är att här kan du andas in ren luft, denna plats har nämligen världens renaste luft enligt mätningar. Parken är omgiven av flera större fjäll som lämpar sig utmärkt för vandring och skidåkning, beroende på årstid. Finland har två större skidanläggningar Levi och Ylläs. Levi har brantare backar och mer party medan Ylläs har längre backar och fokuserar mer på naturupplevelsen än after ski.

I parken finns tre besökscenter. Vi gjorde ett stopp på Yllästunturi Visitor Center i Kellokas – kafé/restaurang, galleri och vildmarksmuseum. Vid vårt besök visades fantastisk konst av Inka Hannula och Teemu Raudaskoski, modernt och färgstarkt med inspiration av traditionellt allmoge.

Här rekommenderar jag att göra en vandring med snöskor, det är lite trixigt i början men när man väl fått grepp om det är det riktigt collt att kunna gå ovanpå den meterdjupa snön. Jag föredrar snöskor till fördel för längdskidor, om jag själv får välja. Funderar faktiskt på att skaffa ett par, nu när jag själv bor ute i skogen med djup snö flera månader om året.

Kartor över parken att ladda ner: https://www.nationalparks.fi/pallas-yllastunturinp

FOODIE FINLAND
Sista kapitlet blir en kärleksförklaring till den finska matkulturen, lokala råvaror tillagade av fantastiska kockar. Här tar man tillvara på det mesta som naturen har att erbjuda – med mycket fokus på bär, svamp, fisk och renkött. Och såklart, de karelska pirogerna som är ett måste varje frukost. Serveras med fördel tillsammans med smör blandat med hackat kokt ägg.

Renstek tillsammans med en sås smaksatt med saffran
Spice winter spritz med kanel och torkad apelsin
Fluffig citronmarängtårta med mynta och skogens bärnsten – hjortron
Hemlagad glass från Arctic Ice Cream Factory – kan vara en av de godaste glassar jag ätit!

Kiitos Finland for once again showing me your winter wonderland beauty!

LÄS OCKSÅ

Koli Nationalpark: https://worldbytina.se/2022/02/23/finland-koli-national-park/

Sea Lapland: https://worldbytina.se/2023/03/05/finland-sea-lapland/

Saimaa Lakeland: https://worldbytina.se/2022/03/24/finland-saimaa-lakeland/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

One thought on “FINLAND DISCOVER MUONIO | HAPPY BY NATURE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.