OSLO |  PEER GYNT SCULPTURE PARK

SKULPTURPARKEN PEER GYNT I OSLO. Folksagor, sägner, myter, legender och övernaturliga ting och troll – välkommen till Peer Gynts värld av Henrik Ibsen tolkad av konstnärer från olika delar av världen.

Jim Dine
Skulptur av Jim Dine

PEER GYNT PARKEN
Peer Gynt Parken finner du i stadsdelen Løren i Oslo. En liten park till bredden fylld av skulpturer som var och en skildrar någon av Henrik Ibsens världsberömda äventyrsberättelse om Peer Gynt. Som att vandra i en sagobok eller i teaterns scenografi.

Parken har funnits sedan 2006 och består av 20 skulpturer skapade av konstnärer från nio olika länder. Namnet, ja det kommer från dramat Peer Gynt som den norska dramatikern Henrik Ibsen skrev 1867 för Christiania Theatre som sedan ersattes av Nationaltheatret. Pjäsen kom att bli en en av Norges allra kändaste teaterstycken genom tiderna. Musiken, den är skriven av Norges kanske mest kända kompositör, Edvard Grieg.

Henrik Ibsen
Henrik Ibsen

SKULPTURERNA
I parken möts du av en kidnappning tolkad av Jim Dine. Samma konstnär som skapat den uppmärksammade Pinocchiostatyn i Borås ”Walking to Borås”. Du träffar också på flera övernaturliga väsen och figurer från bland annat Bergakungens Sal. Lyssna gärna på det klassiska musikstycket samtidigt som du går runt i trädgården till Peppes Pizzeria där statyn av ett ganska otäckt troll med grishuvud står placerat. Du får möta Peers döda mamma, berättelsen om ”Kejsarens nya kläder” utan kläder och mötet med trollungar i Saharas öken. Mer tänker jag inte avslöja, parken är väl värd ett besök och läs gärna berättelserna innan om du inte redan känner till dom för att få en starkare upplevelse om vad som sker på platsen…och i konsten.

PEER GYNT?
Men vem är Peer Gynt? I Ibsens berättelse är det en karaktär eller sagofigur som beskrivs som en  en jägare och historieberättare från Gudbrandsdalen. Gynt betyder på norska ”egendomlig kurre”. Ibsen var faktiskt inte upphovsman till berättelserna även om en lätt kan tänkas tro det, originalet står Peter Christen Asbjørnsen för. Det bör också uppmärksammas att man inte hittat något samband mellan den norska och den svenska Per Gynt som stavas med ett ”e”. Kanske har han funnits på riktigt, kanske inte.

Henrik Ibsen skrev pjäsen när han under en tid var bosatt på den italienska ön Ischia och handlingen utspelar sig i Norge, i Afrika och på havet.

Peer Gynts döda mamma
Peer Gynts döda mamma

PEER GYNT PÅ SCEN
Nästan varenda teater i vår del av världen har någongång satt upp Ibsens mästerverk. Har du sett någon uppsättning? I Sverige kanske den mest kända versionen är i regi av Ingmar Bergman på Dramaten. Jag erkänner, trots att jag jobbat med teater och scenkonst i 15 år har jag faktiskt aldrig sett Peer Gynt/Per Gynt i någon traditionell eller modern version. Ser fram emot att få chansen senare i livet. Men tills dess vandrar jag runt i parken och upplever berättelserna på egen hand…

Här kan du titta på fler bilder från parkens skulpturer samt läsa mer om konstnärerna och dess skapelser: http://www.peergyntparken.no/

Bakom skulpturparken står Selvaag Art Collection som bidragit till många av Oslos skulpturer, bland annat på Tjuvholmen.

LÄS OCKSÅ…

Skulpturparken The Twist: https://worldbytina.se/2020/12/14/kistefos-the-twist/

Vigelandsparken i Oslo: https://worldbytina.se/2020/04/21/oslo-vigelandsparken/

Ekebergparken i Oslo: https://worldbytina.se/2020/08/26/oslo-ekeberg-sculpture-park/

____________________________________________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet! Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

4 thoughts on “OSLO |  PEER GYNT SCULPTURE PARK

  1. Intressant reportage från parken jag aldrig sett.
    Har en väninna i Oslo och hon visade skulpturbilder på fb och ska berätta om dem när vi talas vid nästa gång. Tror att hennes bild kan ha kommit från denna park.
    Intressant också om Peer Gynt. Ibsen och Grieg.
    Ha det bra!

  2. Hei Tina! Hvis du vil se en Peer Gynt-oppsetning i en unik ramme og atmosfære, ta turen til Gålå, som ligger oppe på fjellet ca 15 km fra Vinstra i Gudbrandsdalen. Sjekk peergynt.no. Fantastisk opplevelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.