DALSLAND | KROPPEFJÄLL

Med sjurätters middag på Azorernas största ö, på en fullsmockad strand i Sihanoukville, på en lite mer öde strand i Tel Aviv, på ett hotell i Marocko och på en svettig bar i Indien…och en ännu svettigare bar på Gili T. Så har några av mina nyårsfirandet sett ut. I år firade vi in det nya året runt en lägereld vid ett gammalt sanatorium i Dalsland med korvgrillning och isbad. Livets kontraster.

SANATORIUM SINCE 1911
Ordet sanatorium ger mig alltid lite kalla kårar, men det är inte alls så otäckt som det låter. Vad det betyder är en plats där personer som insjuknat i lungsjukdomen tuberkulos kunde vila upp sig och andas frisk luft i de dalsländska skogarna. Vanligt var att husen byggdes med verandor så att personerna lätt kunde ta sig ut från sina rum och bäddas in i varma filtar för att kunna sitta ute, oavsett årstid och temperatur. Sanatoriumet stod klart för patienter 1911 och användes för det ändamålet fram till 1960 då den friska luften byttes ut mot vetenskapligt testad medicin. Sedan dess har husets använts till olika verksamheter inom turism, som asylboende och som konferenscenter. 2018 tog de nuvarande ägarna över och riktningen blev bed & breakfast med fokus på naturupplevelser.

NYÅR I KROPPEFJÄLL
På nyårsafton checkade vårt kompisgäng in på det här ganska så unika boendet i Kroppefjällsskogen. Vi hade i förväg sett till att boka bastun så att den var uppvärmd. Så att vi direkt efter nyårsdoppet i isvaken i den lilla sjön Mörttjärn kunde värma upp oss och dricka ett par kalla. På området finns även ett par grillplatser, vi paxade den med tak och styrde upp ett nyårsfirande med fördrinksglögg, korvgrillning, födelsedagstårta och bubbel på 12-slaget. Gott nytt år från Dalsland!

SAKER ATT GÖRA I KROPPEFJÄLL

 • Gå på en guidad visning av Dalslands magiska natur
 • Besök den närliggande hälsobrunnen
 • Gå promenadstigen som också är en konstrunda
 • Pröva fiskelyckan i någon av sjöarna (fiskekort kan krävas)
 • Handla ekologiska råvaror i någon av Dalslands många lanthandlar
 • Besök Kulturbruket på Dal
 • …eller så kan du bara koppla av i bastun

TA SIG TILL KROPPEFJÄLL
Kroppefjäll ligger ca 13 mil utanför Göteborg att nå kollektivt via tex Trollhättan. Har du bilen med dig är parkeringen gratis.

Här kan du läsa mer om Kroppefjäll Bed & Breakfast: https://www.kroppefjall.com/


LÄS OCKSÅ

Tältsemester I Sverige: https://worldbytina.se/2020/09/25/camp-sweden/

På spa i Bohuslän: https://worldbytina.se/2018/02/28/vann-spa/

Visit Gothenburg: https://worldbytina.se/2019/04/19/sweden-visit-gothenburg/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

2 thoughts on “DALSLAND | KROPPEFJÄLL

 1. En annorlunda, men trevlig nyår. Tycker det ser mysigt ut. Förutom det kalla badet, det kan jag vara utan.
  Ja, det finns många sanatorium runt om i landet. T o m i Alingsås i Bolltorp. Tror det är lägenheter där nu. Du kanske vet mer.
  Detta sanatorium ser modernt ut fast det är så pass gammalt. Inte som man tänker sig ett sanatorium.
  Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.