FINLAND | KOLI NATIONAL PARK

[Press Trip Discover Finland – contains information links]

KOLI NATIONALPARK. Välkommen att hänga med på ett magiskt vinteräventyr i Norra Karelen – närmare bestämt till en av Finlands gömda juveler – Koli Nationalpark. Ett säkert kort om du vill uppleva snötäckta granar och glittrande vinterlandskap, fast inte åka särskilt långt norrut…

UKKO, AKKA, PAHA & PEINI
Jag börjar med att säga WOW. Vilket landskap och vilket hotell. Det här är nog i särklass ett av de hotell jag bott på med mest spektakulär utsikt, beläget högt uppe på ett berg med utsikt över sjö och mark. Himlens gud, den kvinnliga anden, den onda och den lilla. Så har de fyra bergen i Koli Nationalpark fått sina namn – Ukko, Akka, Paha & Peini.

Bland granar tallar och häxor. Jag har inte åkt så väldigt mycket på skidresor utan mest fokuserat på varmare breddgrader men det här var definitivt ett av de vackraste vinterlandskap jag upplevt. De speciella snötyngda finska granarna som jag sett så många gånger på bild. Nu fick jag äntligen se dom på riktigt. Tyvärr är det inte bara magiskt, snön gör dem så tunga att många toppar går av under vintern. Inte helt riskfritt att gå runt i skogen alltså. Helt plötsligt kan du få en grantopp i huvudet, eller ett flak snö över dig. Se upp!

Det här är också platsen där en av Finlands främsta konstnärer Eero Järnefelt hämtat mycket av sin inspiration ifrån till sina kända landskapsmålningar med krokiga tallar. Just exakt denna krokiga tall kan man inte peka ut, men det finns eller har troligtvis funnits någonstans i skogen, sedan har han med konstnärlig frihet placerat den på en av nationalparkens fyra högsta berg. Det högsta berget heter Ukko-Koli och ligger på 347 meters höjd och betyder himlens gud. Ett annat av de fyra bergen har en lite mörkare historia, berget kallas i folkmun ”Evil Spirit” det sägs att man gjorde en slags häxtest här uppe för att se om folk var onda eller goda, är du ond, ja då går du en ond bråd död till mötes, lyckas du mirakulöst nog överleva fallet. Ja då är du en fri att gå. Tål att tilläggas, inga benrester har hittats för att styrka sanningen i denna berättelse, så vi kallar det en myt tills vidare.

HAVE A BREAK AT BREAK
Break Sokos Hotel Koli erbjuder skidbackar, snöskor, norrsken, linbana, spa och restaurang. En plats för avkoppling långt ifrån stad och stress – med fantastisk utsikt över nationalparkens vackra landskap.

Precis vid hotellet kan du hyra skidor, snowboard och snöskor till rimliga priser och ge dig ut i backarna bakom hotellet. 2013 utnämndes dessa backar till årets ski resort i Finland och backarna i Akka-Koli anses vara bland de mest utmanande i Finland.

Efter dagens utomhusaktiviteter hade inte jag kunnat komma på någonting bättre än att bege sig ner till spa avdelningen med lyxiga produkter från finska skönhetsmärket Lumene. Här finns Hamam, klassisk finsk bastu, jacuzzi inomhus och utomhus, undervattens musik, avkopplingsrum och kallbad. Det kanske mest spännande var ”experience shower” där du ena stunden står i en tropisk djungel med fågelkvitter och ljummet regn som faller – som i nästa stund byts ut mot ett överraskande iskallt vattenfall. Nu snackar vi upplevelse!

Frukost, lunch och middag serveras i en fin lokal med panoramafönster. Maten var väldigt bra och det förstärktes med utsikten. Extra plus för lokala råvaror och veganska alternativ.

Hotellet är certifierat med miljömärkningen Green Key som genomsyrar hela verksamheten. Hållbar turism i fokus!

Hotellet: https://www.sokoshotels.fi/en/koli/sokos-hotel-koli

Koli Relax Spa: https://kolirelaxspa.fi/en

Grill it: https://www.raflaamo.fi/en/lieksa/grill-it-koli

HOW TO GET HERE
Reser du från Helsingfors kan du ta tåget till Joensuu och därefter buss till Koli. Upp till hotellet finns en linbana. Har du ingen egen bil eller önskar ta buss så skulle jag rekommendera att ta hjälp av hotellet med att arrangera transfer till och från Joensuu. Här finns inga butiker eller restauranger, annat än hotellets egna utbud, så se till att köpa med lite snacks till dina planerade utflykter innan.

SUMMARY IN ENGLISH: Koli Winter Wonderland in North Karelia. About one hour bus ride from the city Joensuu we arrived at the magical winter wonderland landscape in Koli National Park and the resort & spa of Break Sokos Hotel Koli. When we got off the bus everyone was SUPER EXCITED about the sunset and the snow covered trees which are typical for Finland. I had a fantastic reindeer roast for dinner followed with a full tour of the spa with three different saunas, outdoor and indoor jacuzzi, foot bath, a music pool and a ”experience shower” (ask me and I tell you all about it!). After spa comes northern light. At least we had our fingers crossed. The star sky and the snow covered forest at midnight was an experience itself. And after two hours aurora searching, the bed was INCREDIBLE comfy.

The view over the lakeland was amazing I can totally understand why this landscape has been a huge inspiration for movies and painters like Eero Järnefelt. A replica of the famous painting can be seen inside the Helsinki Central Station, at Burger King and the real deal is located at Ateneum Art Museum. At one of the highest peaks the story goes that people were thrown down like a test. If you die, you’re a bad person. If you live, you’re good to go. With that said, nothing has been found to make it a true story. Two hours of snow-shoe-walk was followed with a well deserved lunch at Koli Grill, moroccan style chicken – with THE view.

In 2013 Koli was selected as the ski resort of the year in Finland and the slopes of Akko-Koli next to Break Sokos Hotel Koli are consider to be among the most challenging ones.

Hightlight of the trip: Snow-shoe-ing! This was so much fun – and easier that I would ever think. So cool to be able to walk ON snow.

 

LÄS OCKSÅ

Thy National Park i Danmark: https://worldbytina.se/2022/01/07/denmark-thy-nationalpark/

Finland by train: https://worldbytina.se/2022/02/16/finland-a-story-by-train/

B&B Kroppefjäll i svenska Dalsland: https://worldbytina.se/2022/01/31/kroppefjall-bed-breakfast-i-dalsland/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE is owned by me, Tina Wetterskog. Certified Travel Consultant with a mission to inspire and give recommendations to travels and other adventures close by or far far away. Focusing on art, sustainability and travelling by train. Follow my world on facebook and instagram.

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. This does not apply to shared links. Sharing is caring!

2 thoughts on “FINLAND | KOLI NATIONAL PARK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.