GERMANY | BY THE SEA

[Ett reportage i samarbete med Finnlines Sverige]

På äventyr till sjöss! Välkommen att hänga med på äventyr över havet, från Sverige till Tyskland över natten. Sist vi åkte denna rutt var starten på vår långa roadtrip genom 11 av Europas länder. Denna gång begränsade vi oss till att upptäcka norra Tysklands charmerande städer och fina sandstränder. Något som stått på min upplevelseagenda länge!

I reportaget besöker vi:

  • Travemünde
  • Lübeck
  • Wismar
  • Rostock
  • Warnemünde

Om du kommer med färjan från Travemünde tar det ca en timme med bil till Wismar och från Wismar till Rostock ytterligare ca 40 minuter. Här går det också tåg för den som föredrar det färdmedlet. Det är inga långa sträckor och förhoppningsvis återupptar tyska tågoperatören DB sommarens succé med 9 euros månadsbiljetter i Tyskland.

FINNLINES – ETT FLYTANDE HOTELL
Att resa medan man sover är en av de smidigaste sätten att ta sig fram enligt min mening, oavsett om det sker med tåg eller färja – och betydligt mer klimatvänligt än att ta flyget. I det här fallet föll valet på Finnlines där vi hade turen att få se en vacker solnedgång ute på däck strax innan bufférestaurangen slog upp sina portar för kvällens gäster. Där åt vi oss rejält mätta på färska grönsaker, varmrökt lax och en fantastisk svampsås innan det var dags att krypa till kojs för natten. Pssst. Innan läggdags besökte vi givetvis taxfree shoppen och fick med oss en flarra bubbel till hytten. Är det semester så är det! Ett tips är också att besöka bastun eller jacuzzin som ingår i biljetten.

Båtarna från Malmö till Travemünde avgår dagligen, ibland flera gånger per dag. Resan tar ca 9 timmar och jag kan verkligen rekommendera den nattliga turen som avslutas med en rejäl engelskinspirerad frukost innan det är dags att lägga till i en av Tysklands många populära semesterorter – Travemünde. Perfekt att nyttja natten till restid och ska du vidare ligger Hamburg nära för anknytningar vidare i Europa med dag- eller nattåg. Men som sagt, passa på att spendera ett par timmar i Travemünde först!

För er som är intresserade av att läsa mer om vad Finnlines gör för att ta ansvar för en bättre miljö kan läsa mer om det här: https://www.finnlines.com/company/environment/

TRAVEMÜNDE BY THE SEA
Travemünde är hamnstaden som överraskar oss med vackra pampiga hus med utsikt över havet, Tysklands äldsta fyr, semesterbåtar, fiskebåtar och skepp och en nästan 2 kilometer lång strand med supercharmiga strandkabiner i gult och grönt. Detta är ett fint första stopp för en tågluff eller roadtrip på väg ner genom Europa. Packa picknickkorgen och förbered dig på en dag vid stranden bums!

När du känner dig klar med strand (om man nu någonsin kan vara det) så är ett besök i närliggande Lübeck ett nästintill obligatoriskt stopp, oavsett om du reser med bil eller tåg.

LÜBECK – CITY OF SEVEN SPIRES
Några få minuter från Travemünde ligger Lübeck, eller rättare sagt Travemünde räknas som en stadsdel i Lübeck. Lübeck är kanske är mest känt för sin marsipan och sin berömda julmarknad. Men den charmiga lilla medeltidsstaden som sedan 1987 är klassat som ett av våra världsarv har så mycket mer att erbjuda än tomtar och marsipangrisar. Hansastaden där stadskärnan är omringad av vatten som en vallgrav och staden i folkmun kallas de sju spirornas stad varav fem finns kvar i modern tid. Den som vaknar upp på ett hotell i gamla staden kommer att förstå vad jag snackar om.

Här finns ett längre reportage med fokus på konstupplevelser i Lübeck: https://worldbytina.se/2020/10/21/germany-tourism-lubeck/

SCHWEDEN WISMAR
Staden som var svensk ända fram till 1903 (nyhet för mig!) och därför varje år firar Schwedenfest med pompa och ståt i augusti. Vi missade händelsen med två ynka dagar. Nästa gång får vi planera bättre.

Det svenska återfinns lite här och var i staden som Stockholmer Straße och restaurangen Alter Schwede som är stadens äldsta byggnad. Wismar är en del av UNESCO World Heritage Site med sina fina gamla medeltidshus och kyrkor. Väl värt ett besök för att promenera på de historiska gatorna, titta på båtarna i hamnen och äta rökt fisk från någon av de många fiskeförsäljarna.

HANSESTADT ROSTOCK
Tysktypiska hus och gotiska kyrkor. I Rostock kan man promenera på kullersten, äta glass bland pastelliga hus på Kröpeliner Straße och shoppa billig kalasdryck på någon av de många bordershop-butikerna.

Denna medeltidsstad skadades svårt av kriget då bomber föll och förstörde stora delar. Mycket byggdes upp efter kriget i samma anda som före. Så det känns ändå som en historiskt välbevarad stad. Det är fint. Här finns också ett av Tysklands äldsta universitet som grundades redan 1419. Ett besök i Rostock är aldrig riktigt komplett utan att åka ut till den närliggande badorten Warnemünde. Sagt och gjort så blir detta vårt sista stopp på denna resa.

Ps. Citron, basilika och myntaglass hade en väldigt märklig smak av pesto med smak av tandkräm. Rekommenderas ej. Men måste såklart smakas.

SEEBAD WARNEMÜNDE
Jag tar ett djupt andetag och blickar ut över den långa vita sandstranden. Det börjar bli kväll men stranden myllrar fortfarande av solbadare och de typiska vitblå badhytterna står på rad. Vi tar en ljummen kvällspromenad längst med strandpromenaden som är kantad av restauranger, barer och food trucks. Vi snackar medelhavskänsla och jag vill stanna betydligt längre än planerat.

Nästa gång jag besöker Warnemünde bor vi högst upp på anrika Hotell Neptun med utsikt över såväl strand som hav. I 25 graders värme kändes det här som en stad som lika gärna hade kunnat ligga i Costa de Sol. Bara de grästäckta sanddynerna som är så typiska för östersjökusten som avslöjar att så inte är fallet. Här vill jag spendera mer tid, gärna sommartid för jag tror att detta kan vara the place to be i Tyskland om man vill ha den där semesterkänslan utan att behöva åka så långt bort. Perfekt for klimatsmarta semestrar. Jag har också hört att det ska finnas ypperliga vandringsleder i området som jag gärna vill utforska.

Men det blir en annan gång. Detta var sista stoppet på vår mini-semester i Tyskland och därmed dags för oss att bege oss tillbaka till Travemünde och åter köra ombord på färjan. Tidig morgon vaknar vi upp på andra sidan havet. Vi får uppleva en magisk soluppgång medan vi glider under Öresundsbron och ur högtalarna sprakar en röst som meddelar att ”frukostserveringen är nu öppen och vi ankommer till Sverige om 45 minuter”.

LÄS OCKSÅ

Roadtrip med havsutsikt: https://worldbytina.se/2020/02/02/media-finnlines-resemagasin/

Hafen City Hamburg: https://worldbytina.se/2022/07/25/hamburg-hafen-city/

Klimahuset i Bremerhaven: https://worldbytina.se/2020/11/23/germany-tourism-bremerhaven/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE is owned by me, Tina Wetterskog. Certified Travel Consultant with a mission to inspire and give recommendations to travels and other adventures close by or far far away. Focusing on art, sustainability and travelling by train. Follow my world on facebook and instagram.

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. This does not apply to shared links. Sharing is caring!

2 thoughts on “GERMANY | BY THE SEA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.