ART & THE CITY | STAVANGER

ART & THE CITY STAVANGER. Redo för ett konstäventyr i färgrika Stavanger? Här trängs gatukonst bland pippilångstrumphus och ölglada människor på Norges (i min mening) allra bästa ”pubstreet”.

Jag är visserligen av den åsikten att konst ska upplevas live, så se detta som ett bildreportage för inspiration för kommande reseupplevelser. Inom snar framtid kommer jag också lista mina topp 10 sevärdheter i staden. Men vi börjar med konsten!

NUART STREET ART FESTIVAL
Att Stavanger har satt sitt namn på gatukonstkartan har definitivt att göra med Nuart-festovalen som arrangerats varje år sedan 2001. Här bjuds nationella och internationella konstnärer in för att sätta sin prägel på staden i form av konstverk i olika skepnader. Dolk, Dot Dot Dot, Bordalo och Ella & Pitr är några av de som du kan beskåda verk av. Men vem vet, kanske har även Banksy varit här…jag skulle inte blivit förvånad. Det här är definitivt Nordens och Skandinaviens gatukonstby no 1!

Här kan du läsa mer om gatukonstfestivalen i Stavanger samt boka guidade tourer: http://www.nuartfestival.no/home

BROKEN COLUMN
Förutom alla härliga muralmålningar av såväl überkända som mindre kända konstnärer finns också en hel del skulpturer. Bland annat så finns här konstprojektet ”Broken Column” som består av 23 människor stöpta i samma form, men i olika höjd placerade runt om i hela Stavanger. Vid ett av mina besök gav jag mig ut på jakt efter dessa, tror vi lyckades se ungefär hälften. Några var svårare än andra då de stod inne i en stängd skole och till och med i någons vardagsrum. Spännande konst må jag säga!

Här kan du läsa mer om konstprojektet Broken Column av Antony Gormley: https://stavangerkunstmuseum.no/events/antony-gormley-broken-column

LÄS OCKSÅ

Art & the City Sandefjord: https://worldbytina.se/2022/01/03/art-the-city-sandefjord/

Art & the City Berlin: https://worldbytina.se/2021/01/13/art-the-city-berlin/

Art & the City Florens: https://worldbytina.se/2019/06/20/art-the-city-florence/

Art & the City Oslo https://worldbytina.se/2018/08/29/art-the-city-oslo/

Art & the City Brighton: https://worldbytina.se/2019/05/20/art-the-city-brighton/

Art & the City Barcelona: https://worldbytina.se/2019/08/28/art-the-city-barcelona/

Art & the City Tel Aviv: https://worldbytina.se/2019/07/19/art-the-city-florentin/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

One thought on “ART & THE CITY | STAVANGER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.