GERMANY TOURISM | LÜBECK

HALLO LÜBECK!

Reportaget är skrivet utifrån mina upplevelser från en pressresa med Tyska Turistbyrån: ”Tyskland – Ditt resmål” i oktober 2020. Texten innehåller länkar till sevärdheter, restauranger och hotell som besöktes under resan.

CITY OF SEVEN SPIRES
Lübeck är kanske är mest känd i Sverige för sin marsipan och sin berömda julmarknad. Men den charmiga lilla medeltidsstaden som sedan 1987 är klassat som ett av våra världsarv har så mycket mer att erbjuda än tomtar och marsipangrisar. Mitt besök gjordes under ett par fina höstdagar i början av oktober 2020. Välkommen att ta del av mitt besök i den pittoreska handelsstaden Lübeck – även kallad de sju spirornas stad varav fem finns kvar i modern tid.

In English: Much more than Christmas markets and marzipan, the hanseatic city of Lübeck, also called the city of seven spires has so much to offer – all year around. Join me on this little exploration of the city!

LÜBECK TOPP 3

 1. Altstadt Open Air Museum
 2. Kunsttankstelle Defacto Art
 3. Deli Nitsche Freiraum

RESA TILL LÜBECK
Till Lübeck tar det ca 6-7 timmar med tåg från Malmö. Det går också att ta färja från Göteborg eller Oslo till Kiel med efterföljande tågresa på ca 1,5 timmar eller det kanske smidigaste alternativet, färjan från Malmö till Travemünde. Därifrån tar det bara en dryg kvart med tåg till Lübeck.

In English: How to get there. From Sweden or Norway you can easily reach Lübeck by train or ferry from Oslo, Gothenburg or Malmö. The train from Malmö takes approx 6-7 hours.

SIGHTSEEING LÜBECK
År 1350 bodde här 18 100 invånare vilket var ganska många på den tiden, i modern tid uppnår invånarantalet till nära 220 000 personer, som synes, en ganska liten stad men ack så populär och många livnär sig därför på turism. Det som först möter dig när du går från tågstationen mot den gamla stadskärnan är de två lejonen som vaktar Lübeck´s landmärke – stadsporten Holstentor från 1478.

In English: My best sightseeing recommendations would be City Gate Holstentor, houses by Obertrave, old city ”Altstadt” Open Air Museum, 360 viewing point St Petri Church and a canal roundtrip.

Bredvid stadsporten ligger de gamla magasinen på rad, Obertrave. Dessa hus inhyser några av stadens mest eftertraktade lägenheter.

Gamla stan, Altstad är Lübecks välbevarade stolthet som har anor från medeltiden då staden var en viktig hamn för handel och ingick i Hanseförbundet. Här finns så många vackra gator med kullerstenar, en favorit är Engelsgrube där man på kvällarna kan se de som bor där äta middag eller umgås framför tv´n. Lite som ett museum, det är svårt att inte titta in i även om en bör respektera folks privatliv. Det får mig ändå att undra varför många valt bort gardiner…? Ett besök på Hüxstraße är också att rekommendera, speciellt om en gillar hantverk, små boutiquer och mysiga caféer.

Ta också en promenad runt hela innerstadens ö, räkna med 1-2 timmar beroende på hur många photo-stops du gör. Eller ta en av de många kanalbåtarna runt!

Gillar du att se städer från ovan, då är St. Peterskyrkan (St. Petri) ett säkert kort! För de flesta utkikstorn i kyrkor krävs en viss ansträngning, här behöver du bara gå några få trappsteg upp till hissen som tar dig hela vägen upp, ja, hela 50 meter upp i luften. Kanske inte låter så märkvärdigt i jämförelse med andra städers utsiktsplatser som New York eller Tokyo. Men det den här platsen kan skryta med är kyrktorn i alla riktningar och otroligt vacker bebyggelse. Man riktigt kan föreställa sig hur det såg ut förr. Det är en sådan otroligt fint bevarat stadskärna.

Missa inte heller katedralen, rådhuset vid stora torget, Europeiska Hansamuseet och Lübecks museum vid Holstentor. Vid nästa besök är planen att få se det astronomiska urverket, den bevarade kyrkklockan som gick sönder när staden bombades under andra världskriget och den lilla djävulsstatyn som alla finns att beskåda vid St. Mariakyrkan (St. Mary).

ART & THE CITY LÜBECK
Många vet säkert vid det har laget att jag har ett stort konstintresse, konst av olika slag får därför alltid mycket fokus under mina resor – både när det gäller historisk konst som samtida konst. I Lübeck finns en hel del intressanta platser att besöka för den konstintresserade. Nedan tipsar jag om några av dem.

In English: I love art – art is everywhere. In Lübeck I found three interesting art gallery’s. Museumsquartier St. Annen with an impressive collection of historical and contemporary art. Kunsttankstelle Defacto Art for visiting artists in action and Galerie Essig for different art events.

Museumsquartier St. Annen har en imponerande samling med religösa artefakter, oljemålningar, samekultur & modern konst. Hör finns lite av varje. Det handlar om kontraster. Och att få en del av tysk historia kändes extra speciellt då jag lyckades pricka i besöket på Tysklands Nationaldag. Världen har inte glömt. Den mörka historian finns i varenda vrå och varken vill eller får förträngas eller glömmas bort. Många konstnärer tar detta som sitt ansvar, en av dem är Manaf Halbouni som fram till november 2020 visar utställningen Ostwind i konsthallen.

Här kan du läsa mer om museet, konsthallen och dess utställningar: https://museumsquartier-st-annen.de/

Kunsttankstelle Defacto Art, en nedlagd bensinstation i närheten av stadsporten Holstentor är en coolt och kreativ plats för samtida experimentell konst sedan 2015. Här kan man också se konstnärer in action.

Galerie Essig. Ateljeér, verkstäder och galleri. Tyvärr stängt när jag gick förbi, eller rättare sagt jag vågade inte gå uppför trappan då jag hörde musik som lät som en live-spelning men visste inte om det var privat eller inte och i Corona-tider är det ju dumt att chansa.

ÄTA I LÜBECK
Här finns så mycket att välja på, både traditionella rätter och uppstickare. Här har jag valt ut några favoriter dels som jag hann testa själv och dels som jag blivit tipsad om från säkra källor.

In English: In the mood for healthy-veg-lunch, visit Deli Nitsche Freiraum. In the mood for traditional German food, visit Ratskeller zu Lübeck. In the mood for ”Swedish fika”, visit Neue Rösterie. In the mood for sweets, visit Niederegger and try their world’s famous marzipan.

Deli Nitsche Freiraum är det stället du ska gå till om du är in the mood för en vego-eko-hipster-lunch långt ifrån den traditionella tyska maten. De öppnade i januari 2020 och är lite av en uppstickare bland stadens ganska traditionella restauranger. Har du tid kan du också boka in ett yogapass. Här kan du kolla in deras grymma meny online, kanske kan det inspirera till att äta mer grönt: https://nitsche-luebeck.de/

Är du sugen på just traditionell tysk mat, beställ bord på Ratskeller zu Lübeck. Kött och potatis i olika varianter och väl tilltagna portioner.

Lübeck är också känt för sina många caféer. Ett perfekt café för fikaälskare är Neue Rösterie som inhyser en av Lübeck´s mysigaste innergårdar där du kan beställa spännande kaffe från i princip hela världen eller varför inte en craft beer. Ibland har de även livekonserter i den lilla trädgården.

Inget besök i Lübeck är komplett utan ett besök i Niedereggers flaggskeppsbutik bakom rådhuset. Oavsett om du gillar marsipan eller inte.

BO I LÜBECK
I Lübeck finns mängder av charmiga små B&B´s och familjeägda hotell. Det gillar jag! Stora komplex är inte mitt förstaval om det finns andra alternativ. Jag bodde på Klassik Altstadt Hotel som själva beskriver sig som ett romantiskt boutiquehotell mitt i stadskärnan. Mitt rum var litet men välplanerat och med trevlig utsikt över de sneda takåsarna och ett av de många kyrktornen. Mycket bra läge, trevlig personal, frukosten var i enklaste laget, men att så här i Corona-tider bli serverad vid bordet väger definitivt upp för utbudet. Det är så trevligt att bli serverad. De hade också löst det mycket smart med att en vid ankomst fyller i vad en önskar till frukost dagen efter för att göra frukostserveringen så smidig och effektiv som möjligt. På så vis minskar hotellet även sitt matsvinn avsevärt. Detta är något jag hoppas att många hotell bevarar även i framtiden, det är mer jobb för personalen – men det finns effektiva sätt att lösa det på. För miljöns skull!

Här kan du komma i kontakt med hotellet: https://www.klassik-altstadt-hotel.de/

RESA HÅLLBART
Tyskland är ett suveränt alternativ för dig som vill resa hållbart med miljömedvetenhet i fokus. Ett land som från Sverige och Norge är lätt att nå med tåg eller färja och som har ett fantastiskt tågnät såväl inom landet som till grannländerna. Tittar en lite närmare så hittar en också många bra alternativ på hotell som erbjuder lokalproducerat på frukostbordet och uppmanar gästerna till att hoppa den dagliga städningen samt restauranger som fokuserar på att minska koldioxidutsläppen genom att uppmana gästerna att välja ”rätt” rätt. Lübeck jobbar aktivt med detta och är fair trade city sedan 2012.

COVID-19
Besöket gjordes mitt under den rådande pandemin med avstånd, handsprit, munskydd och sunt förnuft som högsta prioritet på uppdrag av Tyska Turistbyrån för att skriva resereportage om fyra tyska städer. Turismen är en av de stora förlorarna 2020. Jag ser det som mitt ansvar som resekonsult att hjälpa de som drabbas att komma på fötter igen – enligt konstens alla regler, i det här fallet genom att följa alla restriktioner till punkt och pricka och inspirera inför kommande resor och äventyr.

SAMMANFATTNING
Sammanfattningsvis skulle jag säga att det här är en perfekt weekendstad – efter två dagar kan jag nästan garantera att du upplevt det mesta som innerstaden har att erbjuda. Och det är faktiskt väldigt mycket för att vara så litet. Jag gillar konceptet ”allt på ett ställe”. En toppenstad när det gäller historia, konst & kultur!

Read more about Lübeck in English: https://www.germany.travel/en/cities-culture/luebeck.html

__________________________________

WORLD BY TINA drivs av Tina Wetterskog. Tina är utbildad resekonsult och driver reseportalen worldbytina.se med inspiration till resor och äventyr när och fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet!

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

7 thoughts on “GERMANY TOURISM | LÜBECK

 1. Helt underbar och engagerade reseskildring! Så fint att det finns männinskor som delar med sig av sina upplevelser!

 2. Oh, vad kul att få se lite bilder från Lubeck.
  Många fina minnen därifrån.
  Där har jag nog varit på bortåt 50 julmarknader och lika många övernattningar på väg hem från någon resa till andra delar av Europa. Lagom avstånd för för sista dagens hemresa.
  Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.