FINLAND | SEA LAPLAND

[Reportaget är delvis sponsrat av Visit Kemi/Experience 356 och Easy Terra biluthyrning]

SEA LAPLAND. När polarnatten är över och solen gör comeback – då är det perfekt att resa norrut. Sagt och gjort. Årets första resa gick till Finska Lappland, närmare bestämt det område som kallas för Sea Lapland – Finlands västkust, högst uppe vid Svenska gränsen. Här fick vi uppleva finsk vinter, norrsken och ett arktiskt polaräventyr till havs. Det sistnämnda var en otroligt häftig upplevelse som jag rekommenderar alla som är på jakt efter unika äventyr att boka in sig på.

WELCOME TO KEMI
Kemi ligger nästan högst upp i bottenviken, vid finska västkusten, ett stenkast från Haparanda-Torneo vid svenska gränsen. Från Helsingfors tar det ca 6 timmar att ta sig hit med tåg.

På VR-tåget mellan Helsingfors och Kemi, med byte i Oulu.
Tågstationen i Kemi. Missa inte att ta en finsk semle-fika på Café Hertta.

HOUSE OF KEMI
En dryg timme utanför Kemi hittade vi ett hus att hyra privat. Då vi var fem personer passade detta oss perfekt. Huset var utrustat med grillplats, bastu och badtunna. Här levde vi livet under nästan en veckas tid. Som extra bonus fick vi dessutom uppleva ett magiskt norrsken då ”green Queen” bestämde sig för att dyka upp på den stjärnklara natthimlen.

På tomten finns två hus, ett att bo i och detta som är till för att umgås med pingisbord, stort matbord och vedkamin. Här spenderade vi många timmar framför brasan med ett glas vin i handen.
Sauna with a view (vedeldad)
When green queen came to show. Magiskt norrsken!

ARCTIC EXPERIENCE KEMI
Resans höjdpunkt var utan tvekan det arktiska äventyret med isbrytaren Sampo som tog oss ut i mitten av Bottenviken. Det här var helt otroligt. Så mäktigt och kändes nästan helt overkligt när båten på över 3500 ton åkte över isen och knäckte den med sin tyngd. Sampo byggdes 1960 och var länge i bruk som isbrytare. Nu mer ägs båten av Kemi stad och används som turistfartyg.

Ett äventyr som är svårt att beskriva i ord. Jag hade inga förväntningar egentligen. Men alltså wow vilken grej! Turen tar ca 4 timmar inklusive ice-floating som bara det är en upplevelse i sig. Väldigt bra alternativ om man vill på ett arktiskt äventyr men kanske inte riktigt har råd (eller tid) att åka på en flera veckors expedition till Arktis eller Antarktis. Turistar man i Finland vintertid är det här en helt unik upplevelse, men boka i god tid för platserna tar slut snabbt!

Boka ditt arktiska äventyr här: experience365.fi

SEASIDE GLASS VILLAS & SNOWCASTLE
Experience 365 i Kemi erbjuder också boende året runt i små stugor med panoramafönster ut mot havet. Vintertid är snöparken ”Snowcastle” ett populärt besöksmål med slott, labyrint, hotell, kyrka och annat som byggs upp i snö och is. Det är lite olika från år till år. I år hade inomhusdelen temat cirkus och flera isskulptörer var inbjudna att skapa denna förtrollande värld av is…och snö. Nu snackar vi ”winter wonderland”.

ROADTRIP WITH EASY TERRA
Det är inte helt enkelt att ta sig runt med tåg och buss i de finska skogarna så valet föll på att hyra en minibuss för att kunna ta oss till huset som låg en bra bit utanför staden Kemi där närmsta tågstation ligger. En för oss väldigt smidig lösning eftersom vi var fem personer med en hel del packning, det gäller ju att packa varma kläder uppe i norr. Hos Easy Terra är det superenkelt att välja vilken sorts bil du önskar och vart du vill plocka upp den – sökmotorn hittar då det allra bästa alternativet för dig.

Här kan du boka din egna bil, (nästan) oavsett vart i världen du befinner dig: easyterra.se

 

LÄS OCKSÅ

Finland – the lakelands: https://worldbytina.se/2022/03/24/finland-saimaa-lakeland/

Koli Nationalpark: https://worldbytina.se/2022/02/23/finland-koli-national-park/

Hanaholmen Kulturcenter i Helsingfors: https://worldbytina.se/2022/02/08/finland-hanaholmen-cultural-center/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

One thought on “FINLAND | SEA LAPLAND

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.