OSLO | HEINE ONSTAD KUNSTCENTER

HENIE ONSTAD KUNSTSENTER: Besök den gigantiska bananen och se skidskoprinsessan Heine Onstads konstsamling.

Ett konstmuseum på Høvikodden utanför Oslo, ca 30 min från city. Vem är Henie och Onstad? Sonja Henie var berömd konståkare och skådespelare, 1912-1969, hon var gift med Niels Onstad, skeppsredare och konstsamlare. Tillsammans öppnade dom stiftelsen Henie Onstad Kunstsenter i Oslo dit de donerade 110 verk av samtida konst samt pengar till att bygga och driva museet. Båda ligger begravda på området. I år, 2018 firar kunstsenteret 50 år.

Området består av ett museum med flera utställningshallar, en konst- och designbutik och en skulpturpark. Det ligger väldigt fint, alldeles vid havet, perfekt att ta med sig picnic…om man inte vill spendera sina pengar i museets café – Piruetten. Om jag ska säga något om huset så var det rätt tråkiga lokaler om man bortser från verken – definitivt i behov av en rejäl upphottning, men helt klart värt ett besök. Här nedan har jag valt ut tre favoriter från de pågående och permanenta utställningarna.

YAYOI KUSAMA

Yayoi Kusamas “Hymn of life” var en del av en större utställning 2016, museet valde att köpa in det som en permanent del av Heine Onstad. Jag älskar att kliva in i Kusamas magiska världar, med allt från nallar, speglar, universum – och såklart – hennes ständiga signum, prickar! The queen of polka dots. I den här installationen kliver man in i ett mörkt rum, klätt med speglar och prickiga rislampor i neon som ständigt ändrar färg. Helt klart inspiration för ett framtida hem.

PABLO PICASSO

Pablo Picassos “Kvinne i lenestol” eller “Kvinna i fåtölj” från 1941 i genren kubism. Man kan nog säga att kvinnor i fåtölj var ett av hans favoritmotiv, den här tavlan är en av flera liknande men just den här fascinerar mig lite extra, utan att kunna förklara varför. När jag läste konstvetenskap valde jag just den här att göra en bildanalys på. Jag kan inte minnas att jag sett just den här tavlan live förut, men efter lite googling inser jag att jag borde sett den både på en utställning i Malmö som liten och 2006 i Göteborg.

FILIPSTADBANANEN

Det här var den egentliga anledningen till vår utflykt hit – Trygve Fredriksens Filipstadbananen, 1952. Den blir lite som ett monument över popkonsten en fd “reklamskylt” som tidigare stått på ett hus som importerat bananer – och som garanterat är en av Norges dyraste bananer skulle jag gissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.