HAPARANDA | CAPE EAST

[Upplevelsereklam för Cape East Spa och hotell i Haparanda]

I Haparanda kan man gå på till öråd i de kvarvarande kulisserna av svenska Expedition Robinson, man kan gå på skulpturvandring längs med Torne älv och man bör absolut boka in en natt eller två på Sveriges östligaste hotell på fastlandet. Cape East Spa med flertalet uppvärmda pooler, jacuzzi, hamam och sist men definitivt inte minst – världens största bastu. Här fick jag också uppleva mitt första (svenska) norrsken. Grön dansande disco-himmel vinner över Netflix alla dar i veckan. Speciellt när man kan se det från sitt hotellrumsfönster! 

HAPARANDA AF NORRBOTTEN
Svenska Haparanda som tillsammans med finska Tornio blir Haparanda-Tornio. Ett tag försökte städerna slå igenom under det slagkraftiga namnet EuroCity. Say what? Nej jeg förstår inte heller. Vid detta besök låg fokus på den svenska sidan. Haparanda alltså. Staden som är känd för att vara platsen för världens nordligaste IKEA – eller som dom själva marknadsför sig, världens mest internationella IKEA. Jag stannade såklart till och åt köttbullar och köpte delicatobollar innan jag drog vidare till resans slutdestination ute på Sundholmen. Cape East Spa.

CAPE EAST SWEDEN
I Tornedalen närmare bestämt längst ut på Sundholmen med utsikt över Torne älv i Haparanda hittar du Cape East Spa. En hotellanläggning utöver det vanliga och dessutom placerat på Sveriges östligaste punkt – på fastlandet. Därav namnet. Hotellet har långt över hundra fina rum som faktiskt mer känns som lägenheter, fast utan kök – och utan att kännas det minsta som en stor resort. Mycket tack vare att man har sin egen ingång från utsidan, därav lägenhetskänslan.

Det familjära finns där trots sin storlek. Mat finner du i den närliggande herrgården som fokuserar på att använda naturen och lokala matvaror i sina rätter. Tummen upp för det. Renköttet var helt amazingly tasty. Men det som hotellet är mest känt för är såklart sin spaanläggning flera olika saunas, pooler, upplevelseduschar och fotbad – både inne och ute. Jag, tillsammans med några resebloggarkollegor var inbjudna som press och fick spaavdelningen privat ett par timmar så vi kunde ta fantastiska bilder. Spa är ju annars inte en plats där man normalt har kameran med sig. Det ska respekteras.

Jag gillar kontraster och det är precis vad du får här. Cape East är ett modernt hotell med nordisk design – mitt i naturen! Extra bonus för norrskenet som kom och hälsade på utanför fönstret en av kvällarna. En bättre film kan jag inte tänka mig!

EXPEDITION ROBINSON
Inte varje dag man hänger på inspelningsplatsen till Expedition Robinson. Den svenska versionen är minst sagt lika exotisk som de andra säsongerna. Framförallt när den är täckt i snö. 2019, pga den rådande pandemin var det inte läge att spela in på andra sidan jorden. Därav blev Sundholmen i Haparanda valet av location för denna säsong. Det man inte ser på tv är att bara några hundra meter från inspelningsplatsen ligger Sveriges östligaste spahotell, Cape East Spa. Med havet och Finland som närmsta granne. Inte så värst ödsligt med andra ord. Fast under pandemin kunde det säkert kännas som det.

Expedition Robinson Gränslandet (bokstavligt talat mellan Finland och Sverige)
Väntar på Öråd

Jag hängde i gränslandet och gick till öråd. Röstades ut och fick ta farväl av Haparanda-Torneå för denna gång. Nä, det var kanske inte riktigt så det gick till. Men vi kan låtsas.

ART & THE CITY HAPARANDA
Om du behöver en paus från att relaxa i jacuzzin kan jag varmt rekommendera en konstpromenad längst med Torne älv. Här har man placerat ut skulpturer av olika slag och storlek hela vägen från Haparanda city ut till Sundholmen. Vid mitt besök var många av skulpturerna täckta av snö. Men jag kan tänka mig att det är en helt annan upplevelse sommartid när dom syns. Det som göms i snö… Heja Haparanda, sådana här konstvandringar borde alla städer ha som obligatorisk sevärdhet. Dels för att lyfta intresset för staden som besöksmål och dels för att lyfta konstnärer, såväl lokala som internationella.

HAPARANDA TRAIN STATION
Jag har sagt det förut men det tål att upprepas. Haparanda har Sveriges pampigaste och mest välbevarade tågstation från början av 1900-talet om man syftar på inredningen. Här kan du läsa och se bilder från mitt besök på stationen: https://worldbytina.se/2023/02/16/haparanda-train-station/

HOW TO GET HERE
Till Haparanda kommer du med tåg om du kommer från någon destination i Sverige. Och med buss den lilla biten över gränsen om du kommer från Finland. Superenkelt. Cape East ligger ca 20 minuters promenad från tågstationen. Det går också buss för den som inte vill gå, men inte så ofta. Taxi finns också, men den måste troligtvis förbokas.

LÄS OCKSÅ

Vann Spa vid Gullmarsfjorden: https://worldbytina.se/2018/02/28/vann-spa/

Sveriges minsta land – Ladonia: https://worldbytina.se/2021/04/04/sweden-ladonia/

Sveriges konst-igaste tågstation: https://worldbytina.se/2021/03/01/vara-the-blue-orange/

Roadtrip till Luleå tur/retur: https://worldbytina.se/2017/12/19/sweden-norrland/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.